Search
Close this search box.

Bron za Slovenijo v 3×3 košarki kjer igra tudi Korošec Adin Kavgić

Slovenska moška reprezentanca v 3×3 košarki je zopet postregla z izjemnim uspehom. Na evropskem prvenstvu v Romuniji je osvojila bronasto medaljo, član ekipe Simon Finžgar pa je bil izbran v najboljšo trojko prvenstva. Reprezentanco v zasedbi Simon Finžgar, Gašper Ovnik in Anže Srebovt dopolnjuje tudi Slovenjgradčan Adin Kavgić, ki je svojo košarkarsko pot začel prav na koroških igriščih.

Prvenstvo v Bukarešti so fantje začeli odlično, po tem ko so iz skupinskega dela najprej z zmago nad Švico (21:16), potem pa še nad Francijo (22:12) prišli neporaženi. V četrtfinalu so se srečali z reprezentanco Poljske, kjer so pokazali odlično igro, tako v obrambi, kot tudi napadu. Dobre tri minute pred koncem tekme je bil po izvajanju dveh prostih metov na strani Poljakov rezultat še vedno v prid Slovenije (19:18).  Za zmago je z metom iz razdalje za končnih 21:18 zadel Simon Finžgar.

Iz leve proti desni: Srebovt Anže, Gašper Ovnik, Adin Kavgić, Simon Finžgar

V polfinalu se je Slovenija pomerila z lanskoletnimi evropskimi prvaki, Latvijo. Tekma, ki sicer traja 10 minut oziroma dokler ekipa ne doseže vsaj 21 točk, je bila še dobro minuto pred koncem za pet točk v prid Latviji (14:19), a izkušena in motivirana ekipa ni poznala predaje. Po zadeti trojki Srebovta in Ovnika se je ekipa približala na (18:19). Temu je za izid 18:20 sledil koš Latvijcev, ki pa so 30 sekund pred koncem tekme storili že osmo osebno napako, kar je Finžgaru prineslo dva prosta meta. 27 sekund pred koncem je bil rezultat izenačen na 20:20. Zadnji napad so izkoristili Latvijci ter izigrali obrambo naših fantov in zadeli za končnih 20:21.

Časa za počitek ni bilo prav veliko, saj so Srebovt, Ovnik, Finžgar in Kavgić že čez dobre pol ure igrali za tretje mesto proti reprezentanci Rusije. Končni rezultat 21:15 ne odseva realnosti tekme, saj sta si ekipi vse do rezultata 15:15 izmenjevali vodstvo. Slovenci so se zbrali v ključnih trenutkih in z delnim izidom 6:0 zaključili kot zmagovalci. Po podaji Finžgarja je Adin Kavgić zgrešil zaključni met, a si v skoku priboril odbito žogo in v ponovnem metu zadel za končnih 21:15.

“Za nami je še eno evropsko prvenstvo. Kot kaže nam je Bukarešta pisana na kožo. V domovino se vračamo z novo medaljo – bronasto, tako da lahko rečem, da smo sedaj dopolnili celoten komplet. Malce grenkega priokusa je vseeno prisotnega,” je po prvenstvu izjavil Adin Kavgić.

Letošnja bronasta medalja je torej edina barva, ki je manjkala z evropskih tekmovanj – fantje so leta 2016 postali evropski prvaki, leto za tem pa evropski podprvaki. Na svetovnih tekmovanjih pa je ekipa domov že dvakrat prinesla bronaste medalje (2016, 2018).

Uspehi, ki jih ekipa v tej postavi niza že vrsto let, kažejo, da lahko navijači v prihodnosti zagotovo pričakujemo še veliko užitkov ob spremljanju tekem, tako na reprezentančnih, kot tudi ekipnih tekmovanjih (ekipno tekmujejo pod imenom 3×3 Piran).  Že čez dve leti pa se bo ta šport prvič igral tudi pod okriljem Olimpijskih iger.

Besedilo: Ines Kavgić

FOTO: Facebook FIBA

 

Dogodki