Search
Close this search box.

Bog vetra uslišal Petra Prevca, padec Zajca brez hujših posledic

Slovenski skakalci v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc so pred 23.346 gledalci po le eni seriji na zadnji ekipni tekmi sezone v Planici zasedli drugo mesto, potem ko je vodstvo tekmovanja zaradi vse močnejšega vetra odpovedalo finale. V prvi seriji je grdo padel Zajc, tako da je tekmo pred koncem že končal sezono.

Slovenci so zadnjo ekipno tekmo sezone tako končali za Avstrijci. Odpoved finalne serije je bila za domačo reprezentanco dobrodošla, ko se je na nebu poigral Eol in je preko letalnice zapihalo darilo. Že pred tem je bilo jasno, da nesrečni Zajc v drugi seriji ne bo mogel nastopiti.

Ob padcu si je namreč nekoliko poškodoval ramo in občutil slabost, zaradi česar so ga po tekmi in medijskih obveznostih odpeljali na podrobnejše preglede v jeseniško bolnišnico.

“Zdaj sem že kar v redu in ni nič hujšega. Me pa še vedno močno boli, saj sem dobil močan udarec v lopatico, pa tudi zelo mi je bilo slabo. Žal je bil to moj zadnji skok v sezoni,” je novinarjem povedal 23-letni Zajc, ki je bil to sezono bronast na Kulmu, z ekipo pa je ubranil svetovni naslov. Povsem svojih ciljev v sezoni ni dosegel, saj si je pred planiškimi tekmami za konec zaželel še kakšne posamične stopničke.

Na koncu koncev je bil razplet tekme še ugoden za slovensko vrsto, ki je tako zasedla drugo mesto in s tem v pokalu narodov tekmo pred koncem sezone prehitela Nemčijo za drugo mesto v pokalu narodov.

Odpoved finalne serije je pozdravil tudi kapetan reprezentance Peter Prevc. “Mešane občutke sem imel predvsem takrat, ko sem se hotel odpraviti gor na letalnico za drugo serijo. Proti vrhu sem se napotil s Timijevimi rokavicami, nato sem se obrnil proti Tamarju in si rekel: ‘Daj nam nekaj pošlji, Tamar!’ In že čez tri minute je začelo pihati,” je v izteku letalnice svoje čarovniške sposobnosti v smehu razkril Prevc.

“Zanimivo je bilo spremljati razplet. Si pa pozneje, ko se tekma ne konča v izteku s skoki, nekako prazen, evforije ni. Vzdušje je drugačno. Vendar smo še vseeno zasedli drugo mesto,” je dodal kapetan in čestital avstrijskim tekmecem: “To sezono so res pokazali primat in so najmočnejša ekipa zime. Mi smo zadovoljni, da smo lahko takoj za njimi.”

Poleg tega na vrhu letalnice, ko je še čakal na svoj nastop, ni vedel, da je Zajc tako grdo padel, da je moral končati sezono.

“V bistvu nisem vedel, da je s Timijem tako hudo. Vedel pa sem, da je treba res dobro skočiti, da nadoknadimo Timija. Žal mi ni uspel vrhunski skok. Z desno smučko sem imel nekaj težav čez prelet, v drugem delu leta sem bil preveč pokonci. Tako da … tam je kakšna točka ušla, morda bi lahko tudi zmagali,” je dejal Peter Prevc, ki je bil član ekipe pri vseh 12 slovenskih ekipnih zmagah v svetovnem pokalu doslej, in dodal: “To bi bilo ‘fajn’, saj bi vse svoje ekipne zmage začel in končal s padcem.”

Da bo malo grenkega priokusa po drugem mestu, sta priznala tudi Lovro Kos in Domen Prevc. Slednji je povedal, da si je sam želel v teh dneh v Planici napraviti večji napredek. “Pričakoval sem, da bom bolj napredoval. Če odštejem poskusno serijo, se mi ni razpletlo po željah. Nekako mi danes ni uspelo pregrizniti letalnice. Malo je bilo napredka, ampak to še ni to, kar si želim.”

“Ničesar ne hranim za zadnjo tekmo sezone, dam vse, kar lahko, ampak včasih se ti enostavno ne izide po željah. Konec koncev smo še vedno zasedli drugo mesto, vendar me žre ravno tistih deset točk. Mislim, da bi to lahko nekako prinesel notri, malo več dodal, pa bi bilo morda ravno dovolj za zmago. Sploh zaradi Timija bi se mi zdelo ‘fajn’, ker je padel in ni imel ravno najboljšega dne,” je dodal najmlajši med brati Prevc.

“Malo je grenkega priokusa, Timi pa bi nas drugače rešil, to je dejstvo! 242 metrov in pol je res daleč, res škoda, da je padel, ampak se zgodi. Ob padcu me je zaskrbelo, kaj je s Timijevim kolenom. K sreči kaže, da nič hujšega,” je razmišljal Kos, ki je dodal, da mu nekaj še manjka: “Moj skok je bil kar dober, vendar mi nekaj še manjka, da bi šel tako daleč kot Timi, morda leta izkušenj.”

Selektor Robert Hrgota je po tekmi povedal, da je bil današnji dan res težek in dolg. “Bolj kot drugo mesto nas veseli, da je s Timijem vse okej. Žal se je Planica zanj končala, a k sreči brez hujših poškodb. Že tako smo mu nižali nalet, ampak danes je naredil dva vrhunska poleta, kar so omogočali tudi pogoji. Tudi če bi šli še nižje, bi še vedno poletel do 240 metrov, vrhunski skok je naredil že v poskusni seriji. Zagotovo je bilo potem nekaj strahu pri njem pri pristanku, ampak kot pravim, k sreči je vse dobro.”

In čeprav je bila Planica letos priča že sedmim padcem, Hrgota pravi, da je letalnica bratov Gorišek dobro pripravljena: “Fantje pravijo, da je dobro pripravljena, nič drugače kot v prejšnjih letih. Se pa očitno nekaj dogaja pri doskoku. A moramo vedeti, da je bilo zadnji mesec v Planici 15 in več stopinj. Pričakovati, da bo pri 18 stopinjah in v soncu podlaga trda, je nemogoče.”

V nedeljo bo pod Poncami še zadnja tekma 45. sezone svetovnega pokala ter zadnja v karieri Petra Prevca. Kot je povedal, jo pričakuje z veseljem in s strahom hkrati: “Energije je še dovolj. Moram se spočiti. Zadnji dan čakam z veseljem in s strahom hkrati. Najprej bo treba tekmo ‘zrihtati’, potem pride vse ostalo.”

Vir: STA

Dogodki

Slovenski skakalci v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc so pred 23.346 gledalci po le eni seriji na zadnji ekipni tekmi sezone v Planici zasedli drugo mesto, potem ko je vodstvo tekmovanja zaradi vse močnejšega vetra odpovedalo finale. V prvi seriji je grdo padel Zajc, tako da je tekmo pred koncem že končal sezono.