Bo 1. oktober postal dan slovenskega športa? Pobudo na sprejemu pri Pahorju podprli tudi Korošci (FOTO)

Predsednik republike je priredil sprejem ob predstavitvi pobude za razglasitev Dneva slovenskega športa kot državnega praznika
72105978_2470348199879105_4183256970452533248_n

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je priredil sprejem ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa kot državnega praznika, posvečenega športu. Pobudo je predstavil Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez.

V veliki dvorani Predsedniške palače v Ljubljani je v torek, 1. 10. 2019, potekala svečana prireditev ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA kot državnega praznika. Pobudo je podal Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez v želji, da se poslanstvo slovenskega športa obeleži tudi na nacionalni ravni kot praznik.

Po prepričanju OKS – ZŠZ to ne bo le še eden v seznamu slovenskih državnih praznikov, ampak bo namenjen promociji športa v najširšem smislu in s tem skušal šport približati tudi vsem tistim, ki ga spremljajo od daleč. To bo dan, ob katerem naj sleherni državljan s svojo telesno aktivnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, so zapisali na strani Športne zveze Slovenj Gradec.

Prisotne so nagovorili Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – združenja športnih zvez ter olimpionik Miroslav Cesar, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih športnikov, saj je na olimpijskih igrah osvojil kar tri medalje v gimnastiki in predsednik republike Borut Pahor. Vsi slavnostni govorniki so predali sporočilo o pomenu športa.

Sprejema so se med drugim udeležili pomembni predstavniki športa na nacionalni in lokalni ravni ter mladi športniki iz osnovnih šol. Regijska pisarna OKS Slovenj Gradec je namreč v sodelovanju z osnovnimi šolami organizirala, da se je prireditve udeležilo tudi 17 učencev s koroških šol – iz vsake osnovne šole po eden. Kot podpornik športa je bil prisoten tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Kot še dodajajo na Športni zvezi Slovenj Gradec, datum pobude ni naključen, saj je bilo 1. oktobra 1863 v Ljubljani ustanovljeno prvo telovadno društvo na Slovenskem, Južni Sokol. Postavljeni so bili temelji telovadnega društva, ki je spodbujalo k telesni aktivnosti vseh Slovenk in Slovencev ter hkrati predstavljal temelje za razvoj športa v šolah razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov na področju športa in številnih vrhunskih dosežkov. Pomembno vlogo je Južni Sokol in odigral tudi v zvezi s krepitvijo narodne ozaveščenosti in identitete. Šport je seveda tudi danes eden pomembnejših gradnikov identitete naroda in prepoznavnost države, saj so prav športniki tisti, ki prenašajo imena držav širom sveta. In slovenski športniki so pri tem res uspešni. Med njimi smo lahko še posebej ponosni naše Korošce.

Za mlade je bil na prireditvi najpomembnejša atrakcija Primož Roglič – zlat kolesar z Vuelte – kolesarske dirke po Španiji. Navduševali pa so tudi mladi telovadci športnega društva Narodni dom.

Po prejemu je pred Predsedniško palačo potekala Mini olimpijada – projekt OKS-ZŠZ, ki je sicer namenjena spodbujanju otrok k aktivnemu preživljanju prostega časa in ponuja spoznavanje različnih športnih izzivov, tako posameznih športnih panog, kakor tudi osnovnih motoričnih oziroma gibalnih spretnosti.

Vir: Športna zveza Slovenj Gradec in http://www.up-rs.si

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.