Search
Close this search box.

Abu Dhabi 2019: Na Svetovnih poletnih igrah specialne olimpijade tudi predstavniki CUDV Črna

V času od 14. do 21. 3. 2019 v Abu Dhabiju in Dubaju potekajo Svetovne poletne igre specialne olimpijade, največje športno tekmovanje oseb z motnjami v duševnem razvoju. Na igrah se bo predvidoma srečalo preko sedem tisoč športnikov, iz 172 držav sveta, pod sloganom »Spoznajte odločne.«

Med udeleženci iger je tudi 27 slovenskih specialcev in 11 trenerjev ter spremljevalcev, med drugim tudi Ljubomir Miličević, predsednik specialne olimpijade Slovenije in vodja letošnje delegacije. Iz Centra za usposabljanje delo in varstvo Črna na Koroškem bosta na tokratnih igrah, v spremstvu trenerja Janžeta Blatnika, ki že več let aktivno sodeluje pri Specialni olimpijadi Slovenije v vlogi trenerja, letos pa se je prvič kot trener košarkarjev udeležil svetovnih iger, zastopala Slovenijo na področju košarke Manfred Kržišnik in Atif (Buco) Mulič.

Naj spominom, da je Slovenija prvič nastopila na Svetovnih igrah leta 1991 v Minneapolisu, na katerih se je Manferd preizkusil v elementih košarke in osvojil četrto mesto. Štiri leta kasneje je tekmoval v Connecticutu, kjer je osvojil zlato medaljo z nogometno ekipo. Leta 2005 je svoje znanje in spretnost dokazal na Svetovnih zimskih igrah v Naganu, kjer je v teku na smučeh na 7,5 km osvojil prvo mesto ter tretje mesto v teku na 5 km in drugo v štafeti.

Pred odhodom na zanj že četrte igre je Manfred povedal: »Želim pokazati, da še nisem za staro šaro. Sploh pa imamo letos fantastično ekipo in verjamem, da lahko pridemo vse do finala.«

Naj omenimo, da je Manfred na področju specialne olimpijade izkušen športnik, ki se bo na letošnjih igrah preizkusil tudi v vlogi kapetana košarkarske ekipe, v kateri igra osem specialcev; iz CVD Golovec, CUDV Dobrna, VDC Želva, OŠ Glazija Celje in CUDV Črna), pod vodstvom dveh trenerjev, Janžeta Blatnika (CUDV Črna) in Tonija Cestnika (CVD Golovec).

Treba pa je povedati, da ni niti Atif Mulić v vodah specialne olimpijade začetnik. Pod svojim okriljem ima namreč osvojenih veliko priznaj in medalj tako na regijski in državni kot mednarodni ravni. Prvič je sodeloval na zimskih igrah specialne olimpijade na Aljaski leta 2001, kjer je v teku na smučeh osvojil dve srebrni medalji (na 1 km in 500 m) in bronasto medaljo v štafeti. Leta 2011 pa se je v Atenah preizkusil v košarki.

Slovenska ekipa se je tudi na letošnje igre, kamor so se odpravili v četrtek, 7. marca, pripravila dobro. Kot smo izvedeli, so treningi delno potekali z ekipo, glavnina priprav pa je bila izvedena v Centru. Skupne priprave so imeli dvakrat, od petka do nedelja v Mariboru, na OŠ Gustava Šiliha in en krat v Celju, kjer so se zbrali samo košarkarji. Skupni cilj je bil utrjevanje timskega duha in piljenje tehnike. Ostale treninge so izvedli individualno, pod vodstvom njihovih trenerjev.

Ob prihodu v Dubaj je najprej tri dni potekal “host town” program, ki je namenjen aklimatiziranju tekmovalcev. Slovenska ekipa se je na okolico privajala v Dubaju, kjer si je tudi ogledala nekaj zanimivosti mesta. Nato je sledil premik v Abu Dhabi, kjer so se pričela predtekmovanja in kvalifikacije, v katerih se je košarkarska ekipa odrezala zelo dobro. V torek, 12. marca, so košarkarji odigrali šest tekem, od tega so osvojili štiri zmage. Premagali so Veliko Britanijo, Poljsko, Kanado in Italijo, poraženi so bili s strani Koreje in neodločeno igrali z Izraelom.

Včeraj, 14. marca, je v Abu Dhabiju sledila uradna otvoritev iger, na kateri se je slovenskim udeležencem pridružil tudi slovenski veleposlanik v Emiratih Oto Pungartnik. Danes pa se že začne pravi tekmovalni duh. Slovenska košarkarska ekipa bo najprej igrala proti Avstraliji, v soboto sledi tekma z Madžarsko in v nedeljo z Novo Zelandijo.

Slovensko reprezentanco na olimpijadi pa lahko spremljate tudi TUKAJ, kjer najdete tudi vse o dogajanju na igrah.

Vir: CUDV Črna na Koroškem – Anja Jelen