Search
Close this search box.

Zagreb stresel močan potres. Čutili smo ga tudi pri nas

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je danes zjutraj stresel širše območje Zagreba, je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska. Številni prebivalci Siska so zbežali na ulice, o večji gmotni škodi pa zaenkrat ne poročajo

Dežurni seizmolog na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar je za STA povedal, da so potres čutili po vsej Sloveniji. Ob tem je ocenil, da njegova intenziteta v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

Na vprašanje, kaj pomeni ta magnituda in dva močna potresa na Hrvaškem v zelo kratkem obdobju, je Gosar odgovoril, da za to ni nobene razlage, saj potresi niso enakomerno razporejeni skozi čas in prostor in se ne ve, zakaj se včasih pojavljajo bolj pogosto, drugič pa bolj poredko.

Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. Tokratni je bil bolj južno od Zagreba, marčni pa je bil severno od hrvaške prestolnice, tako da ne gre za isto območje, je še pojasnil Gosar. Močan potres z magnitudo 5,2 je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska oz. okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Glede na prva poročanja prebivalcev je nekaj škode povzročil v stanovanjih, saj so na tla popadale stvari, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Številni prebivalci Siska so v strahu zbežali na ulice. Po mestu pa je bilo slišati alarme vozil.

Tudi iz kraja Petrinja, ki je najbližje žarišču, zaenkrat ne poročajo o večji škodi.

Potres, ki so ga čutili tudi prebivalci celotne Slovenije, je območje stresel danes ob 6.28. Po podatkih Evropskega-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 5,2 in žarišče 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Ni pa vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško, so za STA povedali v nuklearki. Elektrarna deluje s polno močjo, prebivalci Krškega in okolice pa so čutili tresenje tal, so dodali.

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zabeležili še popotresni sunek z magnitudo 1,8.

Po drugem močnejšem sunku hrvaški mediji poročajo tudi o večji gmotni škodi, predvsem v Sisku. Na zgradbah v Sisku je videti popokane zidove in fasade, porušene dimnike in podobno. Prebivalci se bojijo morebitnih novih potresnih sunkov, poroča Hina.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi. Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno.

Zagreb je že marca prizadel močan potres z magnitudo 5,5. Takrat je potres poškodoval več kot 26.000 objektov.

Dogodki

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je danes zjutraj stresel širše območje Zagreba, je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska. Številni prebivalci Siska so zbežali na ulice, o večji gmotni škodi pa zaenkrat ne poročajo