WHO poziva k nošenju mask med družinskimi srečanji ob praznikih. Januarja pa bo na Kitajsko poslal strokovnjake, ki bodo iskali izvor covida-19

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes posvaril, da bi se lahko covid-19 v začetku prihodnjega leta ponovno okrepil. Družine so pozvali, naj med druženjem ob božično-novoletnih praznikih nosijo zaščitne maske.
christmas-5781482_1920

Iz evropskega urada WHO so sporočili, da je sicer bil narejen rahel napredek, vendar širjenje covida-19 po evropski regiji ostaja obsežno in intenzivno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obstaja veliko tveganje nove ponovne okrepitve v prvih tednih in mesecih leta 2021. Morali bomo sodelovati, če želimo uspeti pri preprečitvi tega,” so opozorili.

Ljudi so pozvali, “naj ne podcenjujejo pomena svojih odločitev” in naj bodo še posebej previdni pri morebitnem druženju med prazniki. Če je možno, naj bodo praznovanja na prostem, udeleženci pa naj nosijo zaščitne maske in ohranjajo medsebojno razdaljo.

Glede praznovanj v zaprtih prostorih je WHO poudaril, da sta za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe z novim koronavirusom ključna omejitev števila gostov in dobro prezračevanje.

“Morda se zdi nenavadno, da bi ob druženju s prijatelji in družinskimi člani nosili zaščitne maske in ohranjali medsebojno razdaljo, a to bistveno prispeva k temu, da vsakdo ostane varen in zdrav,” so pozvali.

Evropski urad WHO vključuje 53 držav, tudi Rusijo. Doslej so v evropski regiji potrdili več kot 22 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 500.000 covidnih bolnikov.

WHO bo januarja na Kitajsko poslal strokovnjake, ki bodo iskali izvor covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bo prihodnji mesec na Kitajsko odpotovala skupina mednarodnih strokovnjakov, ki bodo raziskovali izvor covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Lahko potrdim, da bo to v januarju,” je za AFP povedal tiskovni predstavnik Hedinn Hallerdorsson.

Eno leto po izbruhu novega koronavirusa, ki je terjal že več kot 1,6 milijona življenj, z njim pa se je okužilo več kot 73 milijonov ljudi, ostaja izvor virusa nepojasnjen. WHO že mesece pripravlja odpravo desetih mednarodnih strokovnjakov, med njimi epidemiologe in veterinarje. Julija so v Peking poslali že osnovno ekipo, ki je pripravila teren za mednarodno preiskavo.

Dolgo ni bilo znano, kdaj bo lahko večja ekipa odpotovala na Kitajsko, kjer bi lahko raziskala prve primere okužbe pri ljudeh in morebiti našla vir okužb. Znanstveniki so sprva domnevali, da je virus preskočil z živali na človeka na tržnici v Wuhanu. Sedaj pa niso več prepričani, da je bil to pravi izvor, ampak bolj kraj, ki je okrepil širjenje virusa.

V oktobru je imela sicer strokovna skupina prvo srečanje s kitajskimi kolegi, ki pa je potekalo virtualno.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.