Vučić napovedal denarno nagrado za cepljene državljane. Javni uslužbenci, ki se ne bodo cepili, v primeru okužbe, ne bodo dobili nadomestila za bolniško odsotnost

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes napovedal, da bodo vsi državljani, ki so že cepljeni proti covidu-19 ali se bodo cepili do 31. maja, dobili dodatnih 3000 dinarjev (25 evrov) pomoči.

Poleg že prej predvidene pomoči bodo vsi starejši od 16 let, ki so že prejeli en ali oba odmerka cepiva ali pa se bodo z vsaj enim odmerkom cepili do 31. maja, prejeli dodatnih 3000 dinarjev od države, je pojasnil Vučić.

“Ne moremo sprejeti negativnih diskriminacijskih ukrepov proti tistim, ki se ne želijo cepiti, čeprav menim, da je to neodgovorno in sebično,” je dejal srbski predsednik. Zato so razmišljali, kako nagraditi ljudi, ki so pokazali odgovornost, in sprejeli odločitev o dodatni finančni pomoči za tiste, ki so se cepili, je povedal.

Opozoril je, da pa javni uslužbenci, ki se ne bodo cepili, ne bodo dobili nadomestila za bolniško odsotnost, če se bodo okužili z novim koronavirusom.

Vučić je izrazil pričakovanje, da bo do konca maja v Srbiji z vsaj enim odmerkom cepljenih skoraj tri milijone ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbska vlada je danes znova pozvala državljane, naj se cepijo proti covidu-19, oblasti v Beogradu pa so napovedale odprtje novega centra za cepljenje, ki bo v enem od nakupovalnih središč v srbski prestolnici.