Search
Close this search box.

Vremenoslovci napovedujejo sneg, vendar ne za dolgo

Konec tedna lahko pričakujemo dež, marsikje tudi nekaj snega, a debelejše snežne odeje ni pričakovati.

Popoldne bo na zahodu sončno, drugod bo marsikje nizka oblačnost. Jutri se bodo padavine od zahoda širile proti vzhodu, marsikje bo dež prešel v sneg.

Nad našimi kraji zadnje tedne prevladuje območje visokega zračnega pritiska z lepim in suhim vremenom. Ponekod po nižinah je občasno nastajala megla ali nizka oblačnost. Imeli smo pogosta obdobja s temperaturno inverzijo. Območje visokega zračnega pritiska pa trenutno slabi, od zahoda pa se območju Alp približuje hladna fronta, ki bo jutri dosegla naše kraje.

V višinah že pihajo šibki vetrovi južnih smeri, po nižinah pa smo pod zelo šibkim vplivom vzhodnih vetrov, ki nad naše kraje prinašajo vlažen zrak. Posledično smo predvsem danes marsikje v vzhodni in osrednji Sloveniji pod pokrovom megle ali nizke oblačnosti, navajajo na spletni strani Neurje.si

Nad Genovskim zalivom bo danes zvečer začelo nastajati ciklonsko območje, ki se bo jutri preko Italije pomikalo v smeri južnega Jadrana in vplivalo na vreme pri nas. Hladna fronta bo naše kraje dosegla jutri dopoldne in čez dan ter nas v noči na nedeljo tudi prešla. Ob prihodu, sicer šibke, hladne fronte bo ponekod zapihal rahel veter severnih smeri, ki bo nekoliko izrazitejši v višjih plasteh ozračja. Na Primorskem bo jutri čez dan zapihala šibka burja.

Količina padavin bo v večjem delu Slovenije majhna

Že v jutranjih urah bodo zahodno in deloma južno Slovenijo dosegle padavine, ki se bodo dopoldne in čez dan razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo sprva večinoma rahlo deževalo, le ponekod v vzhodni Sloveniji bo deloma deževalo, deloma snežilo. Čez dan in popoldne, ko nas bo v višinah dosegla hladnejša zračna masa, bo dež tudi po nižinah marsikje prešel v sneg. V soboto zvečer in v noči na nedeljo bo oblačno z občasnimi rahlimi padavinami. Po nižinah bo večinoma rahlo snežilo. Količina padavin bo v večjem delu Slovenije zelo majhna. Izjema bo le Primorska,

Notranjska in del Dolenjske, kjer lahko pade nekaj več padavin. Do nedelje zjutraj bo kljub šibkim padavinam pobelilo večji del Slovenije. Večinoma bo lahko zapadlo do 5 cm novega, bolj mokrega snega. Nekaj več centimetrov lahko zapade le v delu Notranjske in Dolenjske, piše omenjeni portal.

Sobotne jutranje temperature se bodo v vzhodni Sloveniji in v alpskih dolinah gibale okoli -1 °C, drugod med 0 in 4 °C. Najvišje dnevne temperature pa bodo med 0 in 4, na Primorskem med 7 in 11 °C. Popoldne se bo postopno hladilo. 

V nedeljo zjutraj bodo rahle padavine od zahoda postopno povsod ponehale, najpozneje na skrajnem vzhodu Slovenije. Čez dan se bo od zahoda oblačnost postopno trgala. Najnižje jutranje temperature bodo med -2 in 1 °C, najvišje dnevne pa med 3 in 7, ob morju okoli 11 °C. Zelo tanka snežna odeja bo po večini nižin skopnela.

FOTO: Neurje.si

Prihodnji teden spet več sonca

V prihodnjem tednu se bo nad naše kraje in okolico ponovno razširilo obsežno območje visokega zračnega pritiska, ki bo poskrbelo, da bomo vsaj do vikenda ostali suhi. Prevladovalo bo sončno vreme, po nekaterih nižinah in kotlinah pa se bo občasno zadrževala megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature bodo pod lediščem, dnevne pa se bodo povzpele nekaj stopinj celzija nad ledišče.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki

Konec tedna lahko pričakujemo dež, marsikje tudi nekaj snega, a debelejše snežne odeje ni pričakovati.