Velika Britanija Slovenijo že umaknila s seznama varnih držav

covid-19-5070657_1920 pixabay

Velika Britanija je Slovenijo umaknila s seznama varnih držav glede covida-19. Vse osebe, ki pripotujejo iz Slovenije, se bodo morale od sobote obvezno samoizolirati za 14 dni, je na Facebooku sporočilo slovensko veleposlaništvo v Londonu.

London glede na oceno tveganja glede covida-19 svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Slovenijo. Ne svetuje pa, da tisti, ki so že v Sloveniji, skrajšajo obisk, piše na spletni strani britanske vlade.

V Sloveniji je v četrtek število aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom preseglo 1000, potem ko so po 3070 testih potrdili še 104 okužb. Umrl je še en bolnik s covidom-19, skupno 136.

Število ljudi, ki so se doslej okužili z novim koronavirusom, je v četrtek preseglo 30 milijonov, kažejo podatki tako ameriške univerze Johnsa Hopkinsa kot francoske tiskovne agencije AFP. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 943.000 ljudi.

Tako največ okužb kot smrtnih žrtev pandemije so našteli v ZDA, državi s 330 milijoni prebivalcev. Okužbo so doslej potrdili pri 6,6 milijona ljudeh, umrlo jih je več kot 197.000. Na drugem mestu po številu okužb je Indija s 5,1 milijona okuženih in več kot 83.000 smrtnimi žrtvami, na tretjem pa Brazilija, kjer se je doslej okužilo 4,4 milijona ljudi, umrlo jih je 134.000.

Glede na število prebivalcev je sicer število umrlih v šestih državah višje kot v ZDA. Na prvem mestu je glede na izračune univerze Johnsa Hopkinsa Peru s skoraj 97 umrlimi na 100.000 prebivalcev. Sledijo mu Bolivija, Španija, Čile, Ekvador, Brazilija in ZDA. V slednjih delež smrtnosti zaradi covida znaša nekaj več kot 60 ljudi na 100.000 prebivalcev.

Spletna stran Johnsa Hopkinsa redno posodablja podatke in zaradi tega kaže nekoliko višje številke kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Več kot 30 milijonov okuženih je sicer na podlagi podatkov nacionalnih oblasti in WHO že naštela tudi francoska AFP, ki izpostavlja, da gre najverjetneje le za del dejanskih okužb, saj številne države testirajo le simptomatske ali najhujše primere.

Kot še navaja, se je tempo širjenja pandemije od sredine julija z globalnega vidika stabiliziral, saj vsake štiri dni naštejejo približno milijon novih primerov. V zadnjem tednu so največ novih okužb našteli v Aziji, in sicer več kot 742.000, od teh 80 odstotkov v Indiji. Sledijo ji Latinska Amerika s 493.000 primeri, Evropa s 327.000 ter ZDA in Kanada z 273.000 okužbami.

WHO je prav v četrtek opozorila na alarmantno raven prenosa okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer posledično številne države sprejemajo nove ukrepe za omejitev širjenja. Velika Britanija je za dele Anglije že uvedla dodatne omejitve druženja, Francija in Španija naj bi nove korake naznanili danes.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.