Večni problem: odvrženi cigaretni ogorki – strupen plastičen odpadek

cigarettes-83571_960_720

Prostovoljci po vsem svetu bodo danes s čistilnimi akcijami in drugimi aktivnostmi obeležili svetovni dan čiščenja (World Cleanup Day). Ta se letos osredotoča na problematiko odvrženih cigaretnih ogorkov, najpogosteje pobranega odpadka med akcijami ob tem dnevu. Čistilne akcije bodo tudi v Sloveniji.

Kot opozarjajo pobudniki akcije, bi s pravilnim odlaganjem cigaretnih ogorkov rešili naravo in številna življenja. “Rešitev je preprosta – nehajmo metati cigaretne ogorke na tla,” so poudarili v pozivu na spletnih straneh svetovnega dneva čiščenja.

Opozorili so, da ogorki niso biorazgradljivi, kot zmotno menijo mnogi. “Gre za strupen plastičen odpadek,” so izpostavili. Ko se ogorki deloma razgradijo, se namreč spremenijo v mikroplastiko, ki je je v okolju že tako bistveno preveč.

Pobudniki tega dneva pa so pripravili tudi akcijo digitalnega čiščenja. Kot navajajo, imamo na svojih digitalnih napravah in virtualnih omrežjih velike količine nepotrebnih dokumentov, gradiv in drugih podatkov. Če jih izbrišemo, bomo ne le podaljšali življenjsko dobo naprav, temveč tudi bolj uravnotežili svoja življenja in postali bolj učinkoviti.

Ob svetovnem dnevu čiščenja bodo dejavnosti tudi v Sloveniji. Na območju vseh obalnih občin bo potekala čistilna akcija Čista obala v organizaciji Zavoda Tri niti in Inštituta za vode RS, čistilno akcijo pa bodo ob tej priložnosti med drugim pripravili tudi na Kočevskem.

Tako kot lani pa tudi letos ne bo vseslovenske čistilne akcije. Slovenijo so prostovoljci pod okriljem Ekologov brez meja v velikih čistilnih akcijah Očistimo Slovenijo čistili trikrat; leta 2010, 2012 in 2018. V akciji leta 2018 je več kot 28.000 posameznikov iz narave odstranilo več kot 77 ton odpadkov.

Trgovska družba Hofer pa je pred svetovnim dnevom čiščenja društvu Ekologi brez meja predala donacijo v vrednosti 12.907,50 evra. Sredstva, zbrana s prodajo njihove trajnostne vrečke Manj je v(r)eč, so namenjena čiščenju slovenskih voda in projektu Zeleni telefon. V Hoferju so ob tem pozvali prebivalce Slovenije, naj se danes z individualnim čiščenjem v svoji bližnji okolici pridružijo milijonom ljudi po svetu v tej akciji.

Preberi še:  Karl Erjavec ima novo službo. Pred sredino sejo sveta DeSUS različne špekulacije o njegovem položaju

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun