Večina obdolženih priznala krivdo za tihotapljenje vsaj 279 ilegalnih migrantov

migranti

Na celjskem okrožnem sodišču so končali s predobravnavnimi naroki zoper deset domnevnih članov tihotapske združbe, ki naj bi od konca novembra 2018 do junija lani ilegalno s Hrvaške preko Slovenije do Italije prepeljala vsaj 279 nezakonitih migrantov. Sedem obdolženih je krivdo priznalo, v današnji izdaji poroča časnik Večer.

Obdolženim, ki so krivdo priznali, je sodišče že izreklo sankcije. Obsojeni so na zaporne kazni in plačilo stranske denarne kazni. Sicer so organiziranja prevozov nezakonitih migrantov obdolženi Dejan Pušonjić, Gašper Rožič, Aleksandar Bera, Branko Aleks Aleksovski, Viva Brenčič, Luka Bračun, Rok Žaberl, Mario Komerički in Damjan Bešič. Tihotapstva je bil sprva osumljen še Stefan Ašanin, a je bil kasneje zaradi pomanjkanja dokazov obdolžen samo preprodaje mamil, kar tožilstvo očita še dvema.

Pušonjić, ki ostaja v priporu, Brenčičeva in Aleksovski očitkov iz obtožnice niso priznali. Aleksovski je vložil tudi ugovor zoper obtožnico in se ni udeležil predobravnavnega naroka. Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano. Preden bo sodišče razpisalo obravnavo, bo odločalo še o predlogih obrambe za izločitev dokazov, še poroča Večer.

Na celjski policijski upravi so konec avgusta lani po hišnih preiskavah zaradi nezakonitih prevozov migrantov ovadili deset oseb. Kot so tedaj pojasnili, so domnevni člani kriminalne združbe, stari od 22 do 37 let, po ugotovitvah preiskovalcev v sodelovanju z več neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s nezakonitim prevažanjem migrantov s Hrvaške preko Slovenije v Italijo.

Na območju Slovenije, Hrvaške in Italije so organi pregona identificirali 151 nezakonitih pribežnikov, večinoma je šlo za državljane Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske, je tedaj pojasnil prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk.

Kriminalna združba je po njegovih besedah za prevoznike uporabljala predvsem osebe s socialnega dna, pogosto tudi odvisnike. Nezakonite migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih, nekateri tudi brez vozniških dovoljenj, z vozili celo bežali pred policijo in tako ogrožali življenja migrantov.

Kot posebnost je Turk lani izpostavil, da so tihotapci najeli avtodom za šest oseb, v njem pa prevažali 24 migrantov. Vozniki so za prevoz prejeli od 250 do 500 evrov, migrant pa je moral za pot do Italije odšteti 2000 evrov, v nekaterih primerih tudi 3000 evrov.

Med preiskavo so kriminalisti še ugotovili, da so nekateri člani kriminalne združbe tudi trgovali z drogo, predvsem s kokainom, heroinom in konopljo.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.