Več evropskih držav zaostruje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa

Več evropskih držav se je zaradi vse več okužb z novim koronavirusom odločilo zaostriti ukrepe za omejitev širjenja. Danska svari pred vsemi potovanji v tujino in zaostruje pogoje za vstop v državo. Za to se je odločila tudi Grčija, ki obenem podaljšuje niz omejitvenih ukrepov. Ciper pa v nedeljo uvaja drugo ustavitev javnega življenja.
covid-19-4985553_1920

Danska v strahu pred širjenjem novih, bolj nalezljivih različic novega koronavirusa od nedelje do 17. januarja močno omejuje vstop v državo. Med drugim bodo lahko vstopili tisti s poslovnimi razlogi, a bodo morali predložiti v predhodnih 24 urah opravljen negativni test na novi koronavirus.

Izjeme bodo tudi prebivalci območij na meji z Nemčijo in Švedsko ter prevoz blaga, medtem ko študij ali delo ne bosta zadosten razlog za vstop v državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogoje za vstop je danes zaostrila tudi Grčija. Od polnoči do najmanj 21. januarja bodo morali ob vstopu vsi v karanteno za sedem dni, medtem ko je to obdobje doslej trajalo tri dni.

Obenem je vlada iz strahu pred tretjim valom epidemije do vsaj 18. januarja podaljšala stroge ukrepe, ki naj bi sprva veljali do nedelje. V luči precejšnjega porasta okužb po začasnem rahljanju med božičnimi prazniki tako med drugim še vsaj teden dni ostajajo zaprti frizerski saloni in večina trgovin. Od doma gredo lahko le tisti, ki prej pošljejo sms sporočilo civilni zaščiti. Kljub temu se v ponedeljek odpirajo osnovne šole in vrtci.

Ker obstoječi nabor ukrepov ni uspel znižati števila novih okužb, se je za zaostritev ukrepov danes odločil tudi Ciper. Samo decembra so namreč potrdili toliko okužb kot prej v devetih mesecih skupaj. Poleg tega je decembra umrla polovica od skupno 140 smrtnih žrtev covida-19.

Da bi obvarovali zdravstveni sistem bodo od nedelje do konca meseca na Cipru ljudje lahko zapuščali domove le dvakrat na dan, za nujne izhode ali zaradi rekreacije. Zaprle se bodo vse nenujne storitve.

Tisti, ki bodo želeli od doma, bodo morali pred tem prek sms sporočila dobiti ustrezno dovoljenje. Zapirajo se šole, medtem ko vrtci ostajajo odprti. V veljavi ostaja tudi prepoved gibanja med 21. in 5. uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija medtem z naslednjim tednom znova prehaja na delitev dežel na različno obarvana območja, ki s sabo prinašajo različne stopnje omejitev. Severne dežele Emilija Romanja, Lombardija in Benečija (Veneto), pa tudi Sicilija in Kalabrija na jugu bodo od ponedeljka obarvane oranžno, medtem ko bo preostanek države rumen.

Na oranžnih območjih denimo bari in restavracije ostajajo zaprti in lahko prodajajo le hrano za s seboj. Gibanje je omejeno na občine.

Obenem je vlada Italije, kjer se zadnje čase znova slabša epidemiološka slika, do 15. januarja prepovedala potovanja med deželami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.