V Veliki Britaniji z AstraZeneco doslej 30 primerov krvnih strdkov in sedem smrti

V Veliki Britaniji so doslej ob več kot 18 milijonih ljudi, ki so se cepili s cepivom AstraZenece, zabeležili 30 primerov krvnih strdkov, med njimi je bilo sedem smrtnih primerov, so sporočili iz tamkajšnje agencije za zdravila. Poudarili so, da koristi cepljenja še vedno prevladajo nad tveganji, in javnost pozvali k nadaljnjemu cepljenju.
FOTO: Aljaž Uršej
Fotografija je simbolična

Do 24. marca so tako v Veliki Britaniji zabeležili 22 poročil o cerebralni venski sinusni trombozi in osmih drugih primerih tromboze.Tveganje za pojav te vrste krvnega strdka je zelo majhno,” so zatrdili v nadzorni agenciji za zdravila in zdravstvene izdelke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število in oblika domnevnih stranskih učinkov, o katerih so poročali doslej, pa po njihovih navedbah nista nič posebnega v primerjavi s stranskimi učinki drugih cepiv, ki se uporabljajo že rutinsko. Kot so dodali v agenciji, je cepljenje najučinkovitejši način za zmanjšanje števila smrtnih primerov in hudih potekov covida-19.

Vendarle za cepivo Pfizerja in BioNTecha poročil o takšnih dogodkih ni bilo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji pa so danes sporočili, da so v tednu od 19. do 25. marca zabeležili tri primere “tromboz na atipičnih mestih” po cepljenju s cepivom AstraZenece. Skupaj so od začetka cepljenja zabeležili 12 primerov, od tega štiri smrtne. Večina prizadetih so ženske, devet je bilo mlajših od 55 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Franciji sicer cepivo AstraZenece zdaj priporočajo le za osebe, starejše od 55 let. Do 25. marca so v državi s tem cepivom cepili dobrih 1,9 milijona ljudi.

Nizozemska pa je zadnja v vrsti evropskih držav, ki je ustavila cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let. Tako so se odločili, potem ko so zabeležili pet novih primerov tovrstnih stranskih učinkov, ki so prizadeli ženske, stare med 25 in 65 let. Ena med njimi je umrla.

Podobno odločitev, torej za zaustavitev cepljenja mlajše populacije s tem cepivom, so v začetku tedna sprejeli v Nemčiji.

Evropska agencija za zdravila (EMA), ki je cepivo AstraZenece sicer minuli teden ponovno razglasila za varnega, naj bi posodobljena navodila v zvezi s tem posredovala prihodnji teden.

Preberi še:  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19

Cepivo je AstraZeneca razvila v sodelovanju z univerzo v Oxfordu.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

prijavi se

prijavi se v svoj račun