V Nemčiji preko 600 okužb, na Hrvaškem 41

coronavirus-5185259_1920

Na Hrvaškem v 24 urah še 41 okuženih, ena smrtna žrtev

Na Hrvaškem so od ponedeljka našteli še 41 okuženih z novim koronavirusom, medtem ko je ena oseba zaradi covida-19 umrla, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Izpostavili so, da je v državi trenutno 749 aktivnih primerov okužb. Na bolniškem zdravljenju je 133 ljudi, med njimi je devet priključenih na ventilatorje.

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem zabeležili 17 okužb več kot v 24 urah pred tem.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe, je bilo na novi koronavirus pozitivnih 4923 ljudi. Od takrat je umrlo 140 obolelih s covidom-19, okrevalo jih je 4034. Doslej je bilo testiranih več kot 114.000 ljudi, je še objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Glede na poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah največ novih okužb v Dalmaciji. V splitsko-dalmatinski županije je bilo še sedem novih okužb, v šibeniško-kninski pa šest. V dubrovniško-neretvanski županiji so potrdili štiri nove primere, v zadrski pa enega.

Medtem so bile tudi tri nove okužbe v istrski županiji. Vodja tamkajšnjega županijskega štaba Dino Kozlevac je potrdil, da so za vse na novo okužene ugotovili vire okužb.

V pogovoru za regionalno televizijo N1 je še dejal, da so v preteklih dneh zabeležili tudi nekaj okužb med državljani drugih držav, a je po njegovih besedah šlo za poslovneže, in ne turiste. Dejal je, da imajo epidemiološko stanje pod nadzorom ter da ne načrtujejo dodatnih ukrepov.

V vseh ostalih hrvaških županijah je bilo v preteklih 24 urah 12 okuženih z novim koronavirusom. V več županijah, kot je primorsko-goranska, pa ni bilo novih primerov.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

V Nemčiji zaskrbljeni zaradi porasta okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so višji predstavniki s področja zdravstva pozvali državljane, naj bodo disciplinirani ter upoštevajo smernice in ukrepe za preprečevanja širjenja koronavirusa. Razmere so namreč trenutno po njihovem zelo zaskrbljujoče, saj so v zadnjem tednu potrdili tudi po 600 in več novih okužb dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik nemškega inštituta Robert Koch (RKI) Lothar Wieler je danes dejal, da so razmere zelo zaskrbljujoče. Ljudi je pozval, naj upoštevajo higienske smernice, med katerimi so tudi fizična razdalja, nošenje mask in redno umivanje rok. To velja tudi za dopustnike v tujini.

Wieler je bil kritičen, da ljudje pandemije ne jemljejo več resno. Ob tem je obiskovalce zabav označil za brezbrižneže.

V Nemčiji so prejšnji petek v enem dnevu potrdili več kot 800 okužb, potem ko so na dnevni bazi dlje časa potrjevali med 300 in 500 okužb. V soboto so nato potrdili več kot 700 okužb, danes pa več kot 600. Večina primerov naj bi bila povezanih z lokalnimi žarišči v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija in Baden-Württemberg.

Nemčija je postopoma odpravila omejitve, ki jih je uvedla sredi marca v odgovor na pandemijo, maske pa so po novem marsikje spet obvezne. Odprte so tudi meje s številnimi državami, bodo pa preventivno uvedli brezplačno obvezno testiranje na koronavirus za vse, ki se bodo vrnili iz rizičnih območij.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.