V Italiji 190 novih okužb s koronavirusom, v Avstriji 88, na Hrvaškem 25

covid

V Italiji 190 novih okužb s koronavirusom

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 190 okužb z novim koronavirusom in 13 smrtnih žrtev covida-19, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. Aktivno okuženi so 12.404 ljudje.

Doslej se je v Italiji z novim koronavirusom okužilo 244.624 ljudi, od tega 190 v zadnjem dnevu. Dan pred tem so zabeležili 219 novih okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. S 13 novimi smrtnimi žrtvami covida-19 pa je skupno število žrtev naraslo na 35.058. Doslej je ozdravelo 197.162 ljudi.

V italijanskih bolnišnicah je trenutno 745 bolnikov s covidom-19, kar je manj kot v nedeljo. Na intenzivni negi jih je 47, potem ko jih je bilo marca na vrhuncu epidemije več kot 4000.

V najhuje prizadeti italijanski deželi Lombardija so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih okužb in osem smrtnih žrtev. V 24 urah pred tem prvič po 22. februarju covid-19 v Lombardiji ni zahteval nobene smrtne žrtve.

V Avstriji 88 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 88 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 1373 aktivnih okužb, kar je 28 več kot dan prej. V bolnišnicah se prvič po 29. maju zaradi covida-19 zdravi več kot sto bolnikov, od tega jih je 16 na intenzivnem zdravljenju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Največ novih okužb so potrdili na Dunaju, in sicer 38. Sledijo Zgornja Avstrija z 32, Spodnja Avstrija s sedmimi, avstrijska Štajerska s petimi, Solnograška s tremi primeri, Gradiščanska z dvema primeroma in Tirolska z enim primerom.

Trenutno je skupno v avstrijskih bolnicah 112 bolnikov s covidom-19. V zadnjih tednih jih je bilo vedno manj kot sto. Skupno je zaradi covida-19 v Avstriji umrlo 711 bolnikov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 19.743 ljudeh.

Na Hrvaškem od nedelje 25 na novo okuženih in dve smrti zaradi covida-19 

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj po 24. juniju. Za covidom-19 sta umrla dva bolnika, je danes na novinarski konferenci potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo število novih okužb na Hrvaškem zmanjševalo tudi v prihodnjih dneh.

Na Hrvaškem so 24. junija zabeležili 22 novih okužb, naslednji dan je sledil skok na 70 okužb. Od minulega petka do nedelje so na Hrvaškem potrdili skupno skoraj 330 novih okužb.

Glede na dnevna poročila posameznih županijskih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah največ novookuženih na območju Zagreba, kjer so potrdili 11 okužb. V istrski županiji je bilo sedem novih primerov. Umrli sta ženski, stari 79 in 81 let. V preostalih hrvaških obalnih županijah so od nedelje zabeležili samo eno novo okužbo s koronavirusom, in sicer v splitsko-dalmatinski županiji.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je dejal, da so k zmanjšanju števila na novo okuženih prispevali poostreni ukrepi, ki so jih uvedli v začetku prejšnjega tedna.

Na Hrvaškem so od prejšnjega ponedeljka obvezne zaščitne maske v trgovinah ter v ustanovah, kjer so zaposleni v neposrednem stiku z uporabniki storitev. Podobni ukrepi veljajo tudi za frizerske in kozmetične salone.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira odločitev Litve, da na svoj rdeči seznam uvrsti Hrvaško zaradi povečanja števila okuženih v preteklih dneh, je Capak med drugim odgovoril, da je to posledica zvišanja števila novih okužb v preteklih tednih. Kot je poudaril, je Hrvaško najbolj prizadela odločitev Slovenije o uvrstitvi Hrvaške na rumeni seznam.

Capak je dodal, da epidemiološke napovedi za prihodnje dni predvidevajo nadaljnje zmanjševanje števila novih okužb na dnevni ravni. Pričakuje, da bo Hrvaška takrat izpolnila tudi kriterije, ki jih je za odprtje meja določila Evropska unija, in da bodo nato vse države članice EU odprle svoje meje za hrvaške državljane.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je sporočil, da so na območju vukovarsko-sremske županije od danes do 4. avgusta omejili število udeležencev na porokah na najožje svojce in poročne priče. Ukrepe so poostrili, ko so ugotovili, da so poroke s po več sto povabljenimi prispevale k hitremu širjenju okužb v zadnjih nekaj dneh.

Capak je dodal, da v štabu razmišljajo o uvedbi podobnega ukrepa za celotno državo. O tem se bodo pogovarjali na srečanju štaba v sredo.

Minister Beroš je novinarjem povedal, da je na Hrvaškem trenutno 1150 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 147 bolnikov s covidom-19, med njimi je devet priključenih na ventilatorje.

Doslej so na Hrvaškem potrdili 4370 primerov okužb, okrevala je 3101 oseba. Za covidom-19 je umrlo 122 bolnikov. Opravili so več kot 104.000 testiranj, od tega 1028 v zadnjih 24 urah. Pozitivnih je bilo 4,2 odstotka vseh testiranih vzorcev. Okuženi so na Hrvaškem v povprečju stari nekaj več kot 47 let.

Medtem so iz Hzjz sporočili, da so danes določili občutno nižje cene za testiranje na okužbe z novim koronavirusom. Namesto dosedanjih 1500 kun (200 evrov), bo za testiranje z dvema sekvencama genoma treba odšteti 501 kuno (66,8 evra), s tremi sekvencami pa 698 kun (93 evrov).

Poudarili so, da gre za cene, ki jih Hzjz plačuje ustanovam, s katerimi imajo pogodbo za testiranje zdravstveno zavarovanih oseb na novi koronavirus. Cenejše testiranje je posledica novih okoliščin na trgu z večjim dostopom in ugodnejšo ceno reagentov, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja