V Franciji od petka znova karantena za vso državo

V Franciji bo od petka do začetka decembra po vsej državi znova veljala karantena, s čimer želijo zajeziti drugi val epidemije covida-19, je danes sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zapirajo se bari in restavracije, medtem ko šole ostajajo odprte.

“Odločil sem se, da je od petka znova potrebna karantena, ki je enkrat že ustavila virus. Ukrep zadeva vso državo,” je v televizijskem nagovoru povedal Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Tako kot spomladi boste lahko dom zapustili, samo če boste šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak,” je pojasnil. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil.

V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, bodo sicer zaprli bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Bodo pa za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostale odprte, je napovedal francoski predsednik.

Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države, je dejal francoski predsednik.

Virus se po Franciji prenaša hitreje, kot so predvidevale najbolj pesimistične napovedi, je dodal. “Če bomo razmere čez dva tedna bolje nadzorovali, bomo lahko naredili novo oceno in upam, da odprli nekatera podjetja, predvsem za božične praznike,” je še dejal Macron. “Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino,” je povedal.

Ob tem je posvaril, da bi lahko v prihodnjih nekaj mesecih v Franciji po ocenah stroke zabeležili najmanj 400.000 dodatnih smrtnih žrtev, če ne bi nič naredili za zajezitev epidemije covida-19 in bi čakali na čredno imunost.

“Francija ne bo nikoli sprejela te strategije”, ki bi pomenila “izbiranje med bolniki”, je zatrdil Macron. Starejši ljudje bi bili glavne žrtve pandemije, je dodal.

Podobno kot v drugih evropskih državah so tudi v Franciji epidemiološke razmere vse slabše. V zadnjem dnevu so potrdili 36.437 novih primerov okužbe s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 18,6 odstotka testov. V zadnjem dnevu je umrlo še 244 covidnih bolnikov, skupaj pa 35.785.

Zaskrbljujoče je tudi stanje na intenzivni negi. Intenzivno zdravljenje potrebuje 3036 bolnikov s covidom-19, pri čemer imajo na razpolago 5800 postelj. Macron je opozoril, da bi lahko število hudo bolnih novembra doseglo 9000. Vlada bo skušala število postelj povečati na 10.000, je dodal po poročanju AFP.

Dogodki

Več iz istega kraja