V avstrijskih lekarnah od marca na voljo brezplačni testi za samotestiranje na novi koronavirus

V avstrijskih lekarnah bodo od 1. marca na voljo brezplačni testi za samotestiranje na novi koronavirus. Vsak bo lahko dobil do pet tovrstnih testov na mesec. Šlo bo sicer le za teste za lastno kontrolo, ne za teste, ki se zahtevajo za opravljanje ali koriščenje določene dejavnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
testiranje

V Avstriji je namreč treba opraviti test za dostop do številnih dejavnosti v družbi. Tudi šolarji se morajo redno testirati.

Testiranje v Avstriji se je medtem močno povečalo. V tednu dni po sprostitvi določenih omejitev in uvedbi tovrstnih kontrolnih testov so v državi izvedli rekordno število testov – več kot 1,5 milijona hitrih in PCR testov, navaja APA.

“Smo med tistimi evropskimi državami, ki največ testiramo. S testi v šolah smo celo prvi v Evropi,” je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Po podatkih vlade je bilo v zadnjih sedmih dneh centrom za testiranje, lekarnam in šolam razdeljenih skoraj dva milijona testov. Ta teden pa jih nameravajo razdeliti tri milijone in pol. Od tega 2,2 milijona samo v šole, še navaja APA. Tolikšno število testov naj bi potem razdeljevali vsak teden. Avstrija ima sicer nekaj manj kot devet milijonov prebivalcev.

Trenutno se je mogoče na koronavirus testirati na več kot 500 mestih po celi državi. Okoli 800 lekarn ponuja tudi brezplačne antigenske teste, okoli 730 podjetij s skupno več kot 350.000 zaposlenimi pa sodeluje v zahtevanem testiranju na delovnih mestih.

“Zdaj bomo dodatno ponudili tudi brezplačne domače teste, tako da bo mogoče tudi doma enostavno preveriti stanje,” je dejal Kurz. Intenzivno testiranje je ključno za najboljše možno preverjanje stanja okužb v družbi, poudarja tudi avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije