V Avstriji v povezavi s covidom-19 umrlo že več kot 3000 ljudi, na Hrvaškem skoraj 4000 novih okužb

V Avstriji je v povezavi s covidom-19 umrlo že 3018 ljudi, od tega 132 v zadnjem dnevu. Po tednih strogih ukrepov pri naših severnih sosedih pa upada število novih okužb, teh je bilo v petek 4669, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji je trenutno 61.946 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar je okoli 3000 manj kot dan prej. V bolnišnični oskrbi je 4279 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 688 na intenzivni negi. Tudi tu je opaziti pozitiven trend, saj je bilo še v petek v bolnišnici 4405 ljudi.

Največ novih okužb so potrdili v Zgornji Avstriji, kjer imajo 1212 novih primerov, sledi Dunaj s 682 novimi okužbami in Spodnja Avstrija s 634. Najmanj novih okužb, 113, so potrdili na Gradiščanskem.

Italijanska vlada naj bi policijsko uro podaljšala do novega leta

Italijanska vlada naj bi do novega leta podaljšala policijsko uro, ki so jo uvedli v začetku meseca, zaprti bodo v tem času ostali tudi lokali in restavracije, informacije iz vladnih krogov povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada bo prihodnji teden potrdila ukrepe, ki naj bi veljali čez praznike. Predvidoma bodo morale osebe, ki bodo odpotovale v tujino, ob vrnitvi v domovino v karanteno. Vlada želi s tem preprečiti, da bi šli državljani v tujino na smučanje.

V nedeljo bodo medtem ponekod v državi zrahljali ukrepe za zajezitev epidemije. Tako bodo v Lombardiji, Piemontu in Kalabriji odpravili najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki veljajo na teh rdečih območjih. Omejitve nameravajo zrahljati tudi v Liguriji in Siciliji, tako da ne bosta več v oranžnem, ampak v rumenem območju.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu skoraj 4000 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob več kot 11.000 testih potrdili 3987 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 55 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V državi spričo rekordnih števil novih okužb od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi.

Potem ko so v zadnjih dveh dneh na Hrvaškem potrdili po več kot 4000 okužb dnevno, je danes ta številka nekoliko nižja. Aktivnih primerov je v državi 23.573. Od tega je 2221 ljudi na zdravljenju v bolnišnici, 262 jih potrebuje pomoč ventilatorja.

Od začetka epidemije so na Hrvaškem skupno potrdili 123.693 okužb, umrlo je 1655 ljudi, podatke štaba povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Spričo vse večjega števila bolnikov v bolnišnicah so danes sicer bolnike s covidom-19 začeli sprejemati tudi v največji športni dvorani na Hrvaškem, zagrebški Areni. Tam je pripravljenih 100 postelj, za katere naj bi skrbelo 50 medicinskih sester in 18 zdravnikov. Danes bo tja iz treh zagrebških bolnišnic prispelo 15 bolnikov z blažjo bolezensko sliko.

V državi zaradi rekordnih številk od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Do 21. decembra bodo zaprte tudi telovadnice, športni centri in stavnice. V vozilih javnega prevoza so omejili število potnikov na 40 odstotkov potniških zmogljivosti.

Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi, ta omejitev pa velja tudi za bogoslužja, za katera so priporočili, naj jih raje predvajajo po radiu, televiziji in spletu.

Srednje šole in fakultete se lahko same odločijo, ali bodo pouk v učilnicah in predavalnicah nadomestili s poukom na daljavo. Delodajalcem so priporočili, naj zaposlenim omogočajo delo od doma, deljen delovni čas in izmensko delo, kjer je to mogoče.

V središču Zagreba danes poteka tudi protest proti ukrepom, na katerem se po poročanju portala index.hr ni zbralo veliko ljudi.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je danes dejal, da naj bi kazni za kršitelje ukrepov – denimo za tiste, ki ne bi nosili mask na javnem prevozu ali v zaprtih prostorih – znašale med 100 in 200 evri, poročanje HRT povzema Hina.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun