V Avstriji v dveh dneh na šolah opravili 1,3 milijona testov. Država podaljšala shemo skrajšanega delovnega časa

Na avstrijskih šolah so v ponedeljek in sredo skupno opravili 1,3 milijona testov na okužbo z novim koronavirusom. Testi za domačo uporabo so okužbo potrdili pri 536 primerih, od tega pri 364 šolarjih in 172 učiteljih. Največ pozitivnih testov je bilo na Dunaju, sledi Spodnja Avstrija s 103 primeri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
samples-5739920_1920

Po koncu zimskih počitnic so ta teden testiranja potekala po avstrijskih šolah po vsej državi. Opravljen test je pogoj za prisotnost pri pouku na šolah.

Vsi, ki so pozitivni pri testu, ki ga opravijo sami, morajo dodatno opraviti še PCR test na okužbo. Minuli tedni so PCR testi pozitivni rezultat potrdili pri treh četrtinah primerov.

V primerjavi z minulim tednom so tokrat v Avstriji potrdili nekaj več okužb v šolah, a po besedah avstrijskega ministra Heinza Fassmanna ne gre za porast okužb, pač pa predvsem za vse boljšo rutino testiranja.

“Prav otroci v ljudskih šolah iz tedna v teden bolje razumejo, kako opraviti odvzem brisa, kar je dobro tudi za veljavne rezultate,” je dejal minister.

S testiranjem se prepreči širjenje okužb s sars-cov-2, s čimer je po besedah Fassmanna izpolnjen pogoj za odprtje šol. Ob tem je opozoril, da je negativni test samo trenutni odraz stanja, zato je treba še naprej spoštovati druge ukrepe, kot so nošnja zaščitnih mask, spoštovanje ustrezne medsebojne razdalje ter pouk v izmenah.

Dodal je, da testiranje v avstrijskih šolah poteka brez težav. Samo odstotek šolarjev oziroma njihovih staršev noče sodelovati pri testiranju. Ti otroci se potem šolajo doma, po potrebi pa imajo pomoč pedagogov.

Za avstrijsko prakso pri odpiranju šol v času pandemije covida-19 naj bi se sicer že zanimale Češka, Slovaška, Francija ter nekatere nemške zvezne dežele.

Avstrijska vlada pa je včeraj napovedala podaljšanje sheme skrajšanega delovnega časa za tri mesece do konca junija. Ukrep, ki ga je vlada uvedla lani v sklopu pomoči podjetjem pri premagovanju koronavirusne krize, je po njenih navedbah še vedno ključnega pomena za preprečitev množičnih odpuščanj.

Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, ostajajo pogoji za pridobitev pomoči v okviru tega ukrepa večinoma nespremenjeni. Delodajalci lahko prejmejo nadomestilo v višini do 90 odstotkov plače delavca, delovni čas pa je mogoče skrajšati za največ 30 odstotkov. To sicer ne velja za panoge, ki morajo biti zaradi protikoronskih ukrepov povsem zaprte; tam je dovoljeno dodatno skrajšanje.

Ukrep skrajšanega delovnega časa delodajalci trenutno koristijo za skupno 460.000 zaposlenih, od tega 75.000 v predelovalnih dejavnostih.

Za vse ukrepe v okviru protikoronske pomoči skupaj je avstrijska vlada doslej namenila okoli 32 milijard evrov, še navaja APA.

V Avstriji je doslej umrlo nekaj več kot 8250 covidnih bolnikov. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri nekaj več kot 436.000 ljudeh.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.