V Avstriji skoraj 200 novih okužb, na Hrvaškem 130. Sledijo novi ukrepi

table-5265190_1920 virus pixabay

V Avstriji so v 24 urah do 9.30 potrdili 194 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 91 potrdili na Dunaju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V zadnjem dnevu je umrla tudi ena oseba, skupaj pa je covid-19 terjal 724 življenj. V bolnišnicah je na zdravljenju 118 bolnikov, od tega 25 na intenzivni negi.

Do sedaj so v Avstriji potrdili 22.439 okužb, od tega jih je 20.268 do danes ozdravelo.

Na Hrvaškem v preteklem dnevu še 130 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so od torka potrdili še 130 primerov okužbe z novim koronavirusom. Večinoma gre za mlajše osebe, je potrdil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak na novinarski konferenci v Zagrebu. Gre za največje število novookuženih na Hrvaškem od 11. julija, ko so v 24 urah potrdili 140 okužb.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je največ novookuženih na območju splitsko-dalmatinske županije, kjer so zabeležili 46 novih primerov, med katerimi sta tudi dve državljanki Švice. Na območju Zagreba je bilo v minulih 24 urah 36 novih okužb.

V obalnih županijah so sedem novih primerov potrdili v zadrski, šest v šibeniško-kninski, pet v primorsko-goranski, tri v dubrovniško-neretvanski ter dva v istrski. V vseh ostalih županijah je bilo še 22 primerov, v šestih županijah pa ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Capak je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite izpostavil, da je epidemiološka značilnost v tem času vračanje ljudi z dopustov, med katerimi je precej mladih, ki so okuženi z novim koronavirusom. Povedal je, da je novookužena oseba v preteklih 24 urah stara povprečno 34 let.

V pogovorih z epidemiologi so novookuženi mladi najpogosteje omenjali nočne zabave v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir, je dejal Capak. Obenem je poudaril, da na Hrvaškem ni novih večjih žarišč okužbe.

Napovedal je, da bodo danes objavili dopolnjena priporočila epidemiologov za obratovanje gostinskih lokalov, predvsem nočnih klubov. Med drugim bodo priporočili lastnikom, naj programe v nočnih lokalih organizirajo samo na prostem ter da na plesne odre postavijo mize, za katerimi bi se obiskovalci lahko zbirali na razdalji najmanj 1,5 metra.

Izpostavil je, da bodo v novih priporočili omogočili sanitarnim inšpekcijam začasno zaprtje gostinskih lokalov, ki bodo vir okužb. Med začasnim zaprtjem bodo morali lastniki zagotoviti dezinfekcijo prostorov, vsi zaposleni pa bodo morali na testiranje za bolezen covid-19.

Na novinarsko vprašanje, koliko je na Hrvaškem turistov, ki so trenutno v samoizolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, je odgovoril, da jih je manj kot 15. Prav tako je dejal, da so v preteklih desetih dneh preko sistema EU za zgodnje obveščanje in odzivanje (EWRS) dobili 28 prijav o državljanih drugih držav, ki naj bi se okužili z novim koronavirusom na Hrvaškem. Po njegovih besedah je bilo največ prijav iz Avstrije, nekaj pa tudi iz Nemčije, Italije in Slovenije.

Capak je še dejal, da je na Hrvaškem trenutno 686 aktivnih okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 117 ljudi, med katerimi jih je osem priključenih na ventilatorje. Doslej so zabeležili 5870 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 5024 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 133.000 oseb, od tega več kot 1600 v preteklih 24 urah, je še dejal Capak.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.