V Avstriji pilotni projekt testiranja vrtčevskih otrok na novi koronavirus z lizikami

V Avstriji že od februarja potekajo redna testiranja šolskih otrok na novi koronavirus, pri vrtcih pa trenutno velja, da se redno testirajo le zaposleni. Da bi naredili vrtce varnejše, v treh avstrijskih deželah potekajo pilotni projekti testiranja vrtčevskih otrok z lizikami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V deželi Spodnja Avstrija in Gradiščansko trenutno s pomočjo lizik izvajajo antigenske teste na novi koronavirus, na Dunaju pa PCR teste.

Na Dunaju pilotni projekt poteka v petih vrtcih pod nadzorom vodje inštituta za laboratorijsko diagnostiko dunajske klinike Manuele Födinger, ki je sodelovala že pri izumu testiranja z grgranjem. Testirajo liziko, ki dobro deluje že pri odraslih. Izziv pri PCR testu je sicer, da je nujno potrebna zadostna količina sline. Čeprav analiza traja dlje, ob morebitnem pozitivnem rezultatu, odpade dodatno testiranje. Zaenkrat ni znano, kdaj bi lahko bilo tovrstno testiranja na voljo za širšo uporabo.

Spodnja Avstrija in Gradiščansko sta pilotni projekt zagnala po veliki noči. Gradiščansko je med prazniki staršem razdelilo okoli 11.000 testov z liziko, ki so jih morali izvesti s svojimi otroki pred prihodom v vrtec. Trenutno še ne morejo govoriti o uspešnosti projekta, saj je zaradi omejitvenih ukrepov v vrtcu le malo otrok. V Spodnji Avstriji projekt poteka v petih vrtcih, kjer otroci ob privoljenju staršev dvakrat tedensko sodelujejo pri testiranju, rezultate pa nato razberejo pedagogi.

V drugih zveznih deželah trenutno nimajo sistematskega testiranja vrtčevskih otrok. Nekatere dežele, med njimi Tirolska, čakajo na oceno pilotnih testov, preden bi se odločile ta tovrsten korak.

Dogodki