V Avstriji in na Hrvaškem več kot 100 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji ponovno trimestna številka novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ponovno zabeležili trimestno številko novih okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, sta se s sars-cov-2 okužili 102 osebi. V državi je trenutno 1369 aktivnih okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 111 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 18 na intenzivnem zdravljenju. Doslej je v Avstriji zaradi covida-19 umrlo 711 bolnikov. Pozitiven test na okužbo so skupno potrdili pri 19.929 ljudeh.

Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v Zgornji Avstriji, 52, in Dunaju, 34. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 15 novih okužb z novim koronavirusom, sledijo Spodnja Avstrija s 14, Tirolska s sedmimi in Gradiščanska s štirimi novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem ter Predarlskem niso potrdili nobenih novih okužb.

V Avstriji ponovno zaostrujejo ukrepe proti koronavirusu. Od petka bodo zaščitne maske ponovno obveze v trgovinah ter poštah in bankah.

Na Hrvaškem več kot 100 novih okužb s koronavirusom, dve smrtni žrtvi covida-19

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1279 testiranjih zabeležili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 40 v vukovarsko-sremski županiji na vzhodu države, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Za covidom-19 sta v zadnjem dnevu umrli dve osebi.

Kot je pojasnil minister, sta v bolnišnici v Osijeku od torka s covidom-19 umrla moška, stara 74 in 75 let.

Na Hrvaškem je po besedah Beroša trenutno 1127 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 143 ljudi, med njimi so jih devet priključili na ventilatorje.

Največ, 40 novih okužb so od torka popoldne potrdili v vukovarsko-sremski županiji. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da je bila več kot polovica tistih, ki so se okužili na novo, na poroki v vasi Ivankovo, ki je že znano žarišče okužb.

Izpostavil je, da je bilo v zadnjem dnevu več primerov kot ponavadi tudi v istrski županiji, kjer so zabeležili 19 novih okužb. Capak je dejal, da je med na novo okuženimi v Istri tudi turist, a ni povedal, iz katere države.

Ocenil je še, da je število okužb med turisti na Hrvaškem zanemarljivo v primerjavi s številom tistih, ki so se v zadnjem mesecu dni okužili v nočnih klubih ter na porokah in podobnih množičnih družabnih dogodkih, kot so krsti, birme ali proslavljanja mature.

Kar se tiče ostalih županij ob hrvaški obali, so 16 novih primerov potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, po dva pa v primorsko-goranski in šibeniško-kninski. V ostalih županijah je bilo skupno 31 novih primerov, pri čemer v petih županijah ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvo okužbo z novim koronavirusom, so potrdili 4530 okužb, od tega je 3278 ljudi že okrevalo. Covidu-19 je doslej podleglo 125 ljudi.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dejal, da se zaenkrat niso odločili poostriti epidemioloških ukrepov za družabne dogodke, ker menijo, da ne bi bilo pošteno do organizatorjev tovrstnih zasebnih prireditev, ki spoštujejo vsa priporočila epidemiologov. Obenem je napovedal možnost ostrejših ukrepov, če se bo epidemiološka slika poslabšala. Znova je pozval državljane, naj spoštujejo veljavne protiepidemiološke ukrepe.

Na novinarski konferenci so napovedali, da bodo danes objavili priporočila epidemiologov za organizacijo koncertov, ki so jih zahtevali predstavniki hrvaške glasbene industrije.

Več iz istega kraja