Search
Close this search box.

V Avstriji in na Hrvaškem prijeli 3 slovenske državljane zaradi storitve kaznivih dejanj

policija

V preteklih dneh so policisti na območju Avstrije in Hrvaške prijeli kar tri slovenske državljane, ki so bili iskani zaradi storitve kaznivih dejanj. Slovenska policija sicer trenutno išče okoli 497 oseb, od tega na mednarodni ravni na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo in/ali mednarodno tiralico 174.

Slovenska in avstrijska kriminalistična policija sta v torek, 30. julija 2019, z uspešnim sodelovanjem našli in uspeli prijeti iskano osebo, 46-letnega državljana Slovenije, ki so ga slovenski pravosodni organi iskali zaradi prestajanja enajstletne zaporne kazni.

Storilec, ki so ga prijeli je obsojen kaznivih dejanj goljufije, katerih je utemeljeno osumljen tudi med begom. Osumljenec je bil prijet Avstriji s strani avstrijske kriminalistične policije in sicer približno 50 kilometrov pred Dunajem. Prijetje je rezultat dobrega sodelovanja med avstrijsko in slovensko enoto za ciljno iskanje oseb ter ukrepov, ki so jih izvedli ljubljanski kriminalisti.

Osumljenec je bil po prijetju predan avstrijskim pravosodnim organom, v nadaljevanju pa bo kmalu predan slovenskim pravosodnim organom.

Tudi Hrvaška policija prijela slovenska državljana, ki sta bila iskana zaradi poslovnih goljufij

  1. avgusta 2019 je Enota za ciljno iskanje oseb hrvaške kriminalistične policijeenota FAST (Fugitive Active Search Team) na mednarodnem mejnem prehodu Orašje odvzela prostost državljanoma Slovenije. Gre za 55-letnega moškega in 54-letno žensko, ki sta bila od leta 2013 na begu v tujini. Osumljena sta bila kaznivih dejanj poslovnih goljufij, slovenski pravosodni organi pa so zoper njiju že takrat razpisali mednarodni tiralici.

Osumljenca sta se do 1. avgusta 2019 skrivala v tujini, za predajo pa sta se po dolgotrajnem begu odločila sama. Stopila sta v stik z enoto za ciljno iskanje oseb slovenske kriminalistične policije. Slovenska državljana sta bila na seznamu najbolj iskanih beguncev, slovenska kriminalistična policija pa ju je doslej iskala tudi s pomočjo Europola in Europolove spletne strani Europe’s Most Wanted (ENFAST).

V okviru ENFAST organizirane posebne skupine za ciljno iskanje

FOTO: www.policija.si

Države Evropske unije imajo skupine za ciljno iskanje, ki so organizirane v okviru ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), ki je kratica za Evropsko mrežo skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb. Takšno organiziranje in sodelovanje omogočata hitro in učinkovito izmenjavo informacij ter izvajanje ukrepov ciljnega iskanja in prijetja iskanih oseb, ki jih zaradi hudih kaznivih dejanj iščejo v mednarodnem prostoru.

Namen projekta ENFAST je okrepitev varnosti v Evropski uniji, tako da se izboljša učinkovitost pri sledenju in prijetju storilcev, ki jih išče mednarodna skupnost. ENFAST je mreža policistov, ki so na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu, da lahko nemudoma ukrepajo, poiščejo pobegle osebe in jim odvzamejo prostost.

Slovenska policija išče nekaj manj kot petsto oseb

Slovenska policija trenutno išče okoli 497 oseb, od tega na mednarodni ravni na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo in/ali mednarodno tiralico 174.

Iskanje oseb, zoper katere je izdan samo evropski nalog za prijetje in predajo,
je razpisano v schengenskem informacijskem sistemu. Za preostale, ki jih je večina, je razpisana tudi mednarodna tiralica. Iskanje teh oseb pa je razpisano v Interpolovi zbirki zabeleženih in iskanih oseb.

FOTO: Pixabay

Ko pravosodni organ razpiše tiralico, je naloga policije, da to osebo najde. Najprej policija razpiše iskanje osebe v nacionalnih policijskih evidencah, kadar gre za primere evropskega naloga za prijetje in predajo v schengenskem informacijskem sistemu. V primerih mednarodne tiralice pa tudi v Interpolovi zbirki zabeleženih in iskanih oseb.

Policisti tudi na terenu zbirajo informacije, na podlagi katerih bi lahko prišli do lokacije, kje se iskana oseba skriva. V primeru indica, da je iskana oseba v tujini, pa se preko ustreznih policijskih kanalov povežejo s tujimi varnostnimi organi.

Kako lahko pomagate vi?

Če opazite iskano osebo ali če kar koli veste o njenem izginotju ali bivališču, obvestite policijo. Koristne informacije lahko posredujete:

VIR: www.policija.si

Dogodki