Search
Close this search box.

V Avstriji brez omejitev glede cepljenja z AstraZeneco

V Avstriji bodo cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca še naprej uporabljali v vseh deželah in za vse starostne skupine. Tako so sklenili na posvetu ministrstva za zdravje z zdravstvenimi oblastmi posameznih dežel po objavi Evropske agencije za zdravila, da so določene motnje strjevanja krvi redek stranski učinek cepiva AstraZenece.

Ema je po več tednih ugibanj in vprašanj v sredo javnosti sporočila ugotovitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

Večina dosedanjih primerov se je pojavila pri ženskah, mlajših od 60 let. A na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj Ema ne more potrditi posebnih dejavnikov tveganja, kot sta starost ali spol.

Obenem je agencija potrdila, da koristi ostajajo večje od tveganj, in pristojne pozvala k nadaljnji uporabi cepiva.

Avstrija se je odločile temu priporočilu Eme slediti, so sporočili z zdravstvenega ministrstva. “Pozitiven odnos med koristmi in tveganji je bil potrjen pri ljudeh vseh starostnih skupinah in vsakega spola,” so zapisali. “Zaradi tega bo tudi še naprej vsako odobreno cepivo priporočeno za vse skupine,” so dodali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

V Evropi sicer v različnih državah že dlje časa veljajo različna pravila glede cepljenja z AstraZeneco. Nemčija in Nizozemska denimo priporočata zgolj cepljenje starejših od 60 let, Francija je spodnjo mejo postavila pri 55 letih.

Po sredini objavi Eme sta se Španija in Italija odločili z njim cepiti le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

Dogovora o enotnih smernicah glede uporabe cepiva ministri za zdravje na sredinem sestanku niso dosegli.

Poleg skrbi glede stranskih učinkov je sicer AstraZeneca na udaru tudi zaradi velikih zamud pri dobavi cepiva državam članicam EU.

S tem ima Avstrija znova težave, saj je ta teden odpadla celotna dobava predvidenih 5.090 stekleničk cepiva. Dostava je preložena na naslednji teden, ko bo pošiljka za skoraj polovico manjša – prejeli jih bodo 2640, še piše APA.

Dogodki