V Avstriji bodo v vzhodnih deželah ukrepe podaljšali do 18. aprila. Kurz je danes ocenil, da je regionalni način uvajanja ukrepov zgodba o uspehu

Avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija, Gradiščansko in Dunaj so se zavzele za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do 18. aprila. Podaljšanje zagovarjajo tudi strokovnjaki, saj da še ni videti trenda manjšanja števila okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunajski župan Michael Ludwig je danes ocenil, da še ni čas za sprostitev ukrepov. Varovanje zdravja državljanov ima namreč prednost, je prepričan in zato predlagal podaljšanje ukrepov. Podobno je predlagal za celoten bolj prizadet vzhoden del države.

Predstavniki Spodnje Avstrije in Gradiščanskega so popoldne za APA izrazili solidarnost z Dunajem in, da tudi sami zagovarjajo podaljšanje ukrepov do 18. aprila.

Razmere na intenzivnih oddelkih bolnišnic na vzhodu Avstrije ostajajo napete, do danes pa niso zabeležili opaznejšega trenda izboljšanja razmer. “Odgovornost za varovanje prebivalstva nosimo skupaj,” je povedala glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner.

Enotno stališče vseh treh dežel bi lažje sprejeli tudi prebivalci, je prepričan gradiščanski glavar Hans Peter Doskozil. Dodal je, da morajo oblikovati jasne kriterije, kdaj bo možno sproščati ukrepe.

V omenjenih treh deželah bo tako še do 18. aprila veljajo strogo zaprtje, v okviru katerega je zaprtih večino nenujnih trgovin in storitev, pouk pa poteka na daljavo.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes ocenil, da je regionalni način uvajanja ukrepov zgodba o uspehu. Tako je med drugim glede razmer na zahodu države ocenil, da tam še ni tako kritično in da bodo nadaljevali s trenutnimi manj strogimi ukrepi.

Glede odpiranja na področju kulture, športa, turizma in gastronomije je Kurz ocenil, da bo to možno predvidoma v maju. Da se bodo pripravili na to, pa nameravajo vzpostaviti posebno komisijo za odpiranje, v kateri bodo predstavniki različnih ravni oblasti, socialni partnerji in predstavniki panog.

Dogodki