V Avstriji bodo trgovine, lokali in šole zaprti teden dlje, kot so načrtovali

V Avstriji bodo popolno zaprtje podaljšali za en teden. Zaradi blokade opozicije namreč ne bodo uspeli uresničiti načrtov za množično testiranje na novi koronavirus, ki bi tistim z negativnim izvidom omogočilo obiskovanje trgovin in lokalov od 18. januarja. Zaprtje države bo tako za vse podaljšano do 24. januarja.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober in predsednik parlamentarnega kluba Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) August Wöginger sta danes potrdila, da se bo zaprtje države v praksi podaljšalo za en teden do predvidoma 24. januarja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sprva so načrtovali, da bi lahko večino trgovin, šol, restavracij in barov odprli 18. januarja. A obiskovali bi jih lahko le tisti, ki bi se pred tem testirali na novi koronavirus in imeli negativen izvid. Za ostale pa bi omejitveni ukrepi veljali do 24. januarja.

Opozicija pa je zavrnila predlog zakona, ki bi omogočil zakonsko podlago za prostovoljno množično testiranje kot pogoj za državljane, da bi lahko šli v trgovine in restavracije. Anschober je danes dejal, da odločitev obžaluje, vendar jo bo upošteval.

Več avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) so ocenili, da so deli predloga zakona protiustavni. Tudi ustavna služba urada kanclerja je opozorila pred nekaterimi spornimi deli osnutka zakona. Vprašljiv je predvsem del, ki povezuje pravne posledice s testiranjem na koronavirus, saj da ni pojasnjeno, kakšne naj bi bile te posledice. Ta del bi zato radi brisali.

Večina trgovin, lokalov, restavracij, frizerjev in drugih podobnih storitvenih dejavnosti bo sedaj zaprtih še do najmanj 24. januarja. Anschober pa danes še ni želel točno odgovoriti, ali se bodo šole odprle 18. ali 25. januarja. Je pa pred tem Wöginger potrdil, da bo zaprtje države trajalo do 24. januarja. Na vprašanje, ali velja to tudi za šole, pa je odgovoril, “da, zaprtje je zaprtje”.

Na Dunaju pa stranke še naprej razpravljajo nekatere druge zakonske točke, ki bi med drugim omogočile množično testiranje predvsem za določene poklicne skupine.

V Avstriji so za božič rahlo sprostili ukrepe, nato pa jih spet zaostrili, da bi s tem zajezili širjenje novega koronavirusa. V povprečju pa so v zadnjem tednu dnevno potrdili po skoraj 2000 novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 1642 novih okužb, umrlo je še 33 ljudi. Trenutno imajo okoli 20.700 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 2321 bolnikov s covidom-19, kar je 94 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi je 368 bolnikov.

Več iz istega kraja