Tehnološki velikan z uvedbo štiridnevnega delovnika do izjemnih rezultatov

Pri Microsoftu so poleti na Japonskem testirali program z imenom 'Work Life Choice Challenge' (izziv izbire za poklicno življenje), v okviru katerega so vsak petek v avgustu zaprli vrata podjetja in svojim uslužbencem zagotovili dodatni prost dan. Pa rezultati?
Manj delovnih ur, več prostega časa in večja produktivnost. Fotografija je simbolična.

Kot poroča CNN, je Microsoft svoje uslužbence prav tako pozval, naj manj časa namenijo sestankom (največ pol ure) in delu za računalnikom ter se o manj kompleksnih zadevah raje med seboj dogovorjajo s pomočjo ene od njihovih telefonskih aplikacij.

Več kot 90 odstotkov od 2280 uslužbencev je po testnem obdobju poročalo o pozitivnem vplivu ukrepov na njihovo delovno vnemo in počutje. Tudi rezultati so bili temu primerni: kljub nižjemu številu delovnih ur, se je produktivnost (število prodanih izdelkov/uslužbenca) v primerjavi z istim obdobjem lani povišala za kar 40 odstotkov, prav tako pa je podjetje z ukinitvijo dela ob petkih privarčevalo tudi drugje, npr. pri porabi elektrike.

Glavni razlog za takšno pobudo je sicer predvsem zdravstvene narave, saj se Japonska že dolgo spopada z velikokrat tudi usodno kulturo prekomernega dela, katero so poimenovali ‘karoshi’ – smrt zaradi prekomernega dela oziroma bolezni, ki jo povzroča prevelik stres ali globoka depresija.

Microsoft je sporočil proti koncu letošnjega leta na Japonskem poskušal uvesti še en ukrep, in sicer, da bodo njihovi uslužbenci lahko sami razmislili ter podali predloge, ki bi prinesli izboljšanje ravnovesja med prostim časom in službo.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije