Search
Close this search box.

Svetovni dan čebel letos s sloganom “Angažiraj se za čebele”

Čez teden dni, bo Slovenija tudi ves svet tretjič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017.

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom “Angažiraj se za čebele”.

Letošnja tretja mednarodna obeležitev svetovnega dneva bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekala virtualno. Z naslovom “Bee Engaged” (Angažiraj se za čebele) želi FAO kot organizator dogodka opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Udeležence bosta nagovorila tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

FOTO: gov.si

Na ministrstvu za kmetijstvo so zapisali kako se lahko “angažiram za čebele”?

  • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene sadim oziroma sejem medovite rastline.
  • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavim gnezdilnico za čebele – lahko jo naredim sam ali pa jo kupim.
  • Ohranim cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejem medovite rastline. Cvetoče travnike raje samo občudujem in ne trgam rastlin, prepustim jih čebelji paši.
  • Izogibam se košnji v času največjega razcveta rastlin in kosim travo v večernih urah.
  • Čebelarjem omogočim začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
  • Če že škropim, potem uporabljam čebelam neškodljive pesticide in škropim v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.
  • Mulčim cvetoče rastline v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi, da po škropljenju ne privabljajo čebel.
  • Ozaveščam otroke in mladostnike o pomenu čebel.
  • Kupujem med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju.
  • Moralno podpiram čebelarje in se udeležujem dogodkov v podporo skrbi za čebele.

V Sloveniji bo obeležitev svetovnega dne čebel, na način primeren stanju epidemije, potekala v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, sodelovalo pa bo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Naj spomnimo, da so lani, ob drugem svetovnem dnevu čebel in 17. slovenskem čebelarskem prazniku na Ravnah pripravili srečanje čebelarjev iz vse Slovenije in tudi tujine. Kaj vse se je dogajalo in koga vse smo ujeli v objektiv pa preverite v prispevku: Boštjan Noč: “Danes se je na Koroškem zbral ogromen roj čebelarjev” (VIDEO in FOTO)

VIR: gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dogodki