Število novih okužb v Avstriji znova narašča, Kurz poziva k hitri razdelitvi in uporabi cepiva proti covidu-19

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po ostrih kritikah zaradi prepočasnega poteka cepljenja proti covidu-19 danes pozval k čim hitrejši razdelitvi in uporabi cepiva, ki je na voljo. "Cepljenje spreminja pravila igre v boju proti pandemiji," je poudaril in dodal, da zato noben odmerek cepiva ne sme ostati v skladiščih.
face-mask-5751816_1920

Po poročanju avstrijskih medijev je kancler še izpostavil, da imajo še posebej starejši in ranljive skupine pravico biti cepljeni, kakor hitro je mogoče. Zato so se na torkovem srečanju s predstavniki obrambnega ministrstva, ministrstva za zdravje in avstrijskih dežel dogovorili, da bodo množično cepljenje prebivalstva začeli prej, kot je bilo sprva predvideno.

“Ne bomo čakali na 12. januar,” je poudaril Kurz. Dodal je, da so pri cepljenju ključni hitrost in človeška življenja. “Zato ni razloga za to, da so odmerki cepiva več tednov v skladiščih,” je dejal kancler.

Dejal je še, da avstrijske oblasti niso mogle vplivati na to, koliko cepiva bo prejela Avstrija, saj je šlo za skupno evropsko nabavo cepiva, pri kateri vsaka članica unije dobi pravičen delež. “Ampak lahko poskrbimo za to, da bo vsak odmerek, ki ga dobimo, čim prej razdeljen in uporabljen,” je poudaril.

Prednost bodo po njegovih besedah imeli domovi za starejše, ki lahko naročijo cepivo za vse svoje varovance. Če ga ne bodo potrebovali toliko, kot ga bo na voljo, bo preostale odmerke takoj prevzela vojska, da bi lahko čim hitreje cepili starejše zunaj ustanov in zdravstveno osebje, je pojasnil Kurz.

Avstrijska ministra za obrambo Klaudia Tanner ter za zdravje Rudi Anschober sta ustanove v vseh deželah danes pozvala, naj naročijo cepivo. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so iz avstrijskih domov za ostarele za ta teden doslej naročili nekaj več kot 21.000 odmerkov cepiva, za prihodnji teden več kot 43.000. Doslej so cepili okoli 6.800 ljudi.

Število novih okužb z novim koronavirusom v Avstriji v zadnjem času znova narašča. Po pisanju časnika Krone naraščanje števila okužb beležijo že četrti dan zapored. V zadnjem dnevu so jih potrdili 2469, umrlo je 68 obolelih s covidom-19.

Je pa opaziti rahel upad števila covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah. Trenutno se jih tam zdravi 2383, med njimi 361 na oddelkih za intenzivno nego.

Največ novih okužb, 502, so v zadnjem dnevu potrdili v Zgornji Avstriji, sledijo Spodnja Avstrija s 451, Dunaj s 443 ter avstrijska Štajerska s 382 novimi primeri. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 80 novih okužb, kar je najmanj med vsemi avstrijskimi deželami.

V Dunajskem Novem mestu so danes popoldan pripravili demonstracije proti protikoronskim ukrepom, na katerih so prijeli več oseb ter opravili več preverjanj identitete. Zaznali so več kršitev varnostne razdalje. Po navedbah tamkajšnje policije se je demonstracij, ki so potekale pod geslom Dunajsko Novo mesto vstane, zbralo okoli 2500 ljudi, še poroča APA.

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.