Search
Close this search box.

Steklina po šestih letih ponovno potrjena v BiH

Konec maja so v referenčnem državnem laboratoriju v BiH po šestih letih potrdili primer stekline pri lovskem psu z območja Srebrenice. Pes je kazal klinične znake ter ni bil cepljen proti steklini.

Po šestih letih je bil v mesecu maju v Bosni in Hercegovini znova potrjen primer stekline, so sporočili z inštituta za zdravje in varnost hrane. Pojasnili so, da je bila bolezen potrjena pri lovskem psu na območju Srebrenice, 6 km od meje s Srbijo. Pes ni bil cepljen proti steklini in je kazal klinične znake, značilne za steklino. Najverjetnejši vir okužbe je stik z okuženimi prostoživečimi živalmi, so še dodali.

V Bosni in Hercegovini se obeta večji nadzor

BiH je začela z izvajanjem cepljenja lisic v letu 2011, skupaj z ostalimi državami Zahodnega Balkana. Cepljenje so izvajali do pomladi 2018. Kljub obsežnim preventivnim ukrepom, se je steklina zopet pojavila, zato bodo predvidoma še v tem mesecu ponovno pričeli z izvajanjem peroralnega cepljenja lisic.

Zaradi zelo nizkega števila živali, ki so jih v zadnjih letih pregledali na steklino, bodo povečali tudi nadzor, ki je ključnega pomena za hitro odkrivanje stekline in pravočasno uvedbo potrebnih ukrepov.

Steklina je razširjena po vsem svetu in zanjo umre več kot 55.000 ljudi vsako leto. Večina vseh smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki, in sicer kar 95%. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa. Od 30 do 60% žrtev zaradi ugrizov psov je otrok, mlajših od 15 let.

Pojavnost stekline v Sloveniji

Slovenija je pričela s peroralnim cepljenjem lisic prosti steklini leta 1988. Takrat je bilo ugotovljenih 1. 067 primerov stekline, po uvedbi letalskega polaganja vab je število pojavov bolezni drastično upadlo.

Zadnji primer silvatične stekline je bil pri nas ugotovljen pri lisici in sicer januarja 2013.

V skladu z zahtevami Mednarodne organizacije za zdravje živali (OIE) se je Slovenija v letu 2016 razglasila za državo, prosto stekline.

VIR: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Dogodki