Slovenska vojska julija letos na pomoč 92-krat, julija lani 77-krat

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, so letos julija s helikopterji prepeljale 99 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 102 uri.
Helikopterska nujna pomoč

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so julija poletele na pomoč kar 92-krat, od tega 30-krat na pomoč v gore, 62-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 1-krat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 99 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 102 uri, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos poletele na pomoč že 453-krat, od tega so 120-krat posredovale pri reševanju v gorah, 309-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 22-krat za prevoz inkubatorja in 2-krat sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 481 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle 32 000 litrov vode in skupaj naletele 510 ur.

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči in inkubatorjev saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell-412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje.

Posadka s helikopterjem SV je z ekipo HNMP Maribor ravno pa med drugim včeraj prepeljala v UKC Maribor tudi poškodovanega traktorista z območja Radelj ob Dravi, o čemer smo poročali TUKAJ.

Besedilo: Slovenska vojska

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.