Slovenija v 1,5-milijardno zadolžitev

Slovenija kot prva evropska država letos izdaja dolgoročno obveznico. Mandat za organizacijo izdaje evrske obveznice z zapadlostjo leta 2030 je državna zakladnica bankam izdala v ponedeljek, zanimanje vlagateljev pa je po poročanju Financ zelo veliko. Knjiga naročil naj bi bila kmalu zaprta, država pa naj bi se zadolžila za 1,5 milijarde evrov.

Malo pred poldnevom so bili tako po poročanju Financ, ki se sklicujejo na poslovni medij Bloomberg, znani okvirni pogoji izdaje 1,5 milijardne 10-letne obveznice. Povpraševanje po navedbah Bloomberga za kar 11,75 milijarde evrov presega načrtovano emisijo izdaje.

Zahtevana donosnost slovenske 10-letne obveznice danes sicer na sekundarnem trgu po podatkih Bloomberga dosega 0,18 odstotka, po podatkih borze MTS pa 0,21 odstotka.

Upravitelj premoženja pri Generali Investments Primož Cencelj je za Finance ocenil, da je čas za izdajo državne obveznice primeren, saj so upravitelji premoženja zaradi zaostritve razmer na Bližnjem vzhodu nenaklonjeni tveganim naložbam, slovenska državna obveznica pa je še ena tistih redkih, ki ponuja pozitivno donosnost.

Sprejeti program financiranja proračuna za letošnje leto sicer določa, da se bo država v tekočem letu za financiranje državnega proračuna lahko zadolžila v skupni višini 1,58 milijarde evrov.

Država se je tudi lani in predlani dolgoročno prvič zadolžila že januarja, v obeh primerih za 1,5 milijarde evrov.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije