Slovenija na Kitajsko poslala 1,2 milijona zaščitnih mask, Svetovni zdravstveni organizaciji namenila 60.000 evrov humanitarne pomoči

Slovenija solidarna z Ljudsko republiko Kitajsko v boju za zajezitev koronavirusa z donacijo zaščitnih mask in finančnim prispevkom Svetovni zdravstveni organizaciji
Korona-5_donacija

Slovenija bo danes za zajezitev koronavirusa odpremila materialno pomoč v obliki 1,2 milijona zaščitnih mask Ljudski republiki Kitajski, za zajezitev koronavirusa pa bo namenila Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) 60.000 evrov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov (EPSCO) o novem koronavirusu. Ministri so sicer razpravljali tudi o aktualnih razmerah in sprejeli sklepe Sveta EU, s katerimi so se zavzeli za okrepljeno sodelovanje in skupno ukrepanje proti novemu koronavirusu COVID-19.

Preberite tudi: Na japonski križarki, na kateri naj bi bili ujeti tudi Korošci, v enem dnevu potrdili 44 novih okužb s koronavirusom

Zasedanje Sveta EU je bilo sklicano zaradi izbruha okužb z novim tipom koronavirusa v mestu Wuhan na Kitajskem, pri čemer ne gre le za zdravstveno grožnjo Kitajski, s katero EU razvija celovito strateško partnerstvo, ampak za globalno grožnjo javnemu zdravju. Z namenom ustavitve epidemije se je s koronavirusom potrebno soočiti na globalni ravni, na podlagi solidarnosti in partnerskega pristopa, pojasnjujejo na Ministrstvu za zdravje.

Svetovna zdravstvena organizacija je 30. 1. 2020 zaradi novega koronavirusa razglasila globalno nevarnost za javno zdravje. To pomeni, da so države dolžne poročati in se usklajevati pri sprejemanju ukrepov ter izpolnjevanju priporočil, ki jih WHO poda. Pri tem WHO poziva k usklajenemu in sorazmernemu ukrepanju ter k solidarnosti in pomoči državam, ki imajo slabše razvit zdravstveni sistem.

Minister Šabeder je na zasedanju med drugim poudaril, da v Sloveniji še nimamo obolelega z novim koronavirusom in nimamo oseb, ki bi jih repatriirali iz Wuhana: “Slovenija tudi nima direktnih letalskih povezav s Kitajsko. Na nacionalni ravni izvajamo vse potrebne ukrepe za zgodnje odkrivanje obolelih in ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe. Slovenski zdravstveni sistem je pripravljen na zdravljenje morebitnih primerov. Zagotavljamo tudi laboratorijsko diagnostiko v najkrajšem času,” je pojasnil minister.

Ministrstvo za zdravje na nacionalni ravni dnevno sodeluje z drugimi resorji, prav tako je aktivirana Koordinacijska skupina za nalezljive bolezni na področju zdravstva, ki usklajuje ukrepe na področju zdravstva.

“Smo med prvimi državami, ki se odzivamo s konkretno pomočjo preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite in to z največjo donacijo na prebivalca. Poleg tega bomo za zajezitev koronavirusa namenili tudi finančni prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji v višini 60.000 evrov,” pa so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve.

Ministrstvo za zunanje zadeve je slovenskim podjetjem poslalo poziv k donaciji opreme kot uradne humanitarne pomoči Republike Slovenije. Odzvala se je slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group (KPG) z donacijo 1.231.400 zaščitnih mask.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo prevzela zaščitne maske ter organizirala prevoz iz Ljubljane na Dunaj, od koder bo predvidoma že v petek, 14. februarja, organiziran let EU mehanizma za civilno zaščito do Wuhana. Slovenija si bo z drugimi državami, ki sodelujejo v tem prevozu, razdelila tudi četrtino prevoznih stroškov omenjenega leta.

Solidarnostno so se odzvala tudi številna podjetja in občine. Opremo pošiljajo v lastni režiji, ker jo namenjajo pobratenim provincam ali mestom oz. področjem, kjer imajo svoje poslovne partnerje, so na Ministrstvu za zunanje zadeve zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: www.gov.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije