Slovenija in Hrvaška za še tesnejše sodelovanje v boju proti covidu-19

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je včeraj na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Osrednja tema pogovorov obeh predsednikov vlad z delegacijama je bila povezana z bolj usklajenim bojem proti bolezni COVID-19 in o zajezitvi širitve koronavirusa.
Janša in Plenković

Na srečanju so bili prisotni še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek ter na hrvaški strani notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba – direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

VIDEO: Skupna izjava Janeza Janše in Andreja Plenkovića

Premier Janez Janša je v skupni izjavi za medije po srečanju dejal, da se zahvaljuje hrvaškemu kolegu za hiter odziv na vabilo, ki je prišlo s slovenske strani. “Uvodoma želim izkoristiti priložnost in predsedniku Plenkoviću čestitati za zmago na nedavnih volitvah in za to, da je Hrvaška vstopila v mehanizem za prevzem evra in da bomo tudi na Hrvaškem v kratkem lahko plačevali v evrski valuti,” je uvodoma povedal Janez Janša.
Nato je izpostavil, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone.

“Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, danes pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker lahko v tej situaciji in tem času zgolj koordinirane akcije rodijo sadove,” je poudaril Janša.

“Vesel sem konkretnih informacij o ukrepih, ki jih je Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, prav tako so nas hrvaški kolegi seznanili s tem, da tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih momentov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov,” je v nadaljevanju dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe “in v to bazična turistična dejavnost ne spada.”

Janša je še dejal, da je bilo na današnjem srečanju dogovorjeno, da se bodo predstavniki slovenske in hrvaške vlade še srečali, če bo to potrebno, “predvsem pa me veseli dogovorjeno tesno sodelovanje epidemioloških strokovnjakov, ki so tisti, ki v Sloveniji predlagajo potrebne ukrepe.”

FOTO: Kabinet predsednika vlade

Na vprašanje o tem, ali so sogovorniki danes spregovorili tudi o vprašanju izvršitve arbitražne odločbe, je premier Janez Janša dejal, da “teh tem nismo odpirali, ker so teme, ki lahko počakajo, in tiste, katere ne morejo, danes pa smo govorili o temah, ki ne morejo počakati.”

Na vprašanje o delovanju nočnih lokalov in morebitni skupni aplikaciji za sledenje okužbam obeh držav, pa je dejal, da je, kar se nočnih lokalov tiče, tudi Slovenija “v rumenem, zato sta slovenska vlada in ministrstvo za zdravje tudi že sprejela vrsto ukrepov.” “Tudi Hrvaška je sprejela nekatere podobne ukrepe, nekatere je najavila, vseeno pa upam, da bo kmalu celotna Evropa imela neko aplikacijo, ki jo potrebujemo, vse dokler ne bomo imeli cepiva ali zdravila za koronovirus,” je zaključil predsednik slovenske vlade.

Plenković je napovedal, da bo aplikacija na Hrvaškem pripravljena v desetih dneh. “Menimo, da uporaba sodobne tehnologije v skladu s pravili o zaščiti zasebnosti lahko pomaga pri preprečevanju širjenja okužbe,” je dejal.

Hrvaški premier je poudaril, da morajo biti ukrepi glede na tesne stike med Slovenijo in Hrvaško na številnih področjih čim bolj usklajeni. “Če bodo ti ukrepi podobni, bo zagotovo podobna tudi epidemiološka slika,” je dejal.

Plenković je spomnil, da v običajnih časih Hrvaško letno obišče okoli 1,6 milijona slovenskih turistov, ki opravijo skoraj 11 milijonov nočitev, številni Slovenci pa imajo na Hrvaškem svoje nepremičnine. “V našem interesu je, da oni lahko pridejo in da pridejo varno,” je dejal in dodal, da je trenutno na Hrvaškem 92.000 slovenskih turistov.

Zatrdil je tudi, da je sedem hrvaških obalnih županij, kjer je največ slovenskih turistov, v t. i. zelenem območju. “To je pomembno zagotovilo slovenskim turistom, ki želijo priti na Hrvaško,” je dejal.

Vir: www.gov.si, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije