Slovaška zaustavlja javno življenje, novi ukrepi tudi na Češkem in na Hrvaškem, Italija brez koronskih rdečih območij

Na Slovaškem so danes zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so s PCR-testi potrdili 3707 novih okužb. Še dodatnih 2357 okužb so potrdili z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Oblasti napovedujejo zaustavljanje javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je v petek napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari.

Slovaški premier Igor Matovič je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. Od petka bodo tako morale restavracije in kavarne zapreti tako notranje prostore kot terase. Hoteli bodo lahko sprejemali samo goste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni test na okužbo z novim koronavirus. Podobno bo veljalo za žičniške naprave na tamkajšnjih smučiščih.

Tri dni pred božičem bodo vsaj za tri tedne zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in drugih trgovin z najnujnejšimi izdelki.

Ukrepe bo država uvedla kljub nedavni odločitvi za množično hitro testiranje, ki jo je premier predstavil kot alternativo zaustavljanju javnega življenja na Slovaškem.

Italija brez koronskih rdečih območij

V Italiji pet tednov po delnem zaprtju beležijo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta poslej rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo ponovno odprli restavracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je danes poudaril, da je število novih okužb še vedno precejšnje.

V Italiji so danes že drugi dan zabeležili manj smrti bolnikov s covidom-19. Umrlo je 649 bolnikov s covidom-19. V petek so potrdili 761 smrti. Skupno je v Italiji od začetka epidemije zaradi covida-19 umrlo 64.036 bolnikov.

Zmanjšuje se tudi število bolnikov s covidom-19 v italijanskih bolnišnicah. Trenutno zdravijo 28.066 bolnikov s covidom-19, kar je 496 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je 3199 bolnikov, kar je 66 manj kov v petek, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Število novih okužb se je v zadnjih 24 urah povečalo z 18.727 na 19.903. V zadnjih 24 urah so opravili 196.439 testov. Pozitivnih na okužbo jih je bilo 10,1 odstotka.

Italijanska vlada je za čas po 21. decembru sprejela stroge omejitve potovanj v času praznikov. Posamezne dežele na drugi strani zahtevajo omilitve ukrepov in več izjem.

Na Hrvaškem več kot 4000 novih okužb, umrlo 78 bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 11.114 testov in potrdili 4135 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 25.270 aktivnih okužb z virusom sars-cov-2. V zadnjih 24 urah je umrlo 78 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab za civilno zaščito, poroča hrvaški novičarski spletni portal index.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2792 bolnikov s covidom-19, od tega 295 na ventilatorjih.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 172.523 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2562 bolnikov s covidom-19. Skupno so doslej opravili 872.515 testov.

Na Hrvaškem od danes veljajo novi koronski ukrepi za trgovine in nakupovalna središča, ki se nanašajo predvsem na število ljudi v prodajalnah.

Na Češkem v okviru koronskih ukrepov prepovedali kavo za s seboj

Češka vlada je v okviru novih koronskih ukrepov poskrbela za kar nekaj negodovanja, saj je prepovedala prodajo kave za s seboj. V odloku vlade sicer okorno piše, da je prepovedana prodaja pijač izven notranjih prostorov, ki jih postrežejo ali pripravijo na kraju samem, zaradi česar so številni menili, da gre za napačno formulacijo.

Češki minister za zdravje Jan Blatny je nato razblinil dvome, ko je dejal, da ne gre za napako, ukrep pa je namenjen temu, da ljudje med božičnimi stojnicami ali na ulicah ne bodo “tekali naokoli s kozarci ali hrano v rokah”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za dodatno zmedo je sicer kasneje poskrbel češki minister za trgovino Karel Havliček, ki je dejal, da meni, da je kava za s seboj dovoljena, če si jo “kdo odnese domov v torbi”.

Na spletu so se na račun prepovedane kave za s seboj že pojavili številni nezadovoljni komentarji. “To je čisto posmehovanje. Nimam časa, da bi zjutraj pred delom posedal v kavarni,” se glasi eden od njih. Drugi je sarkastično ugotavljal, da bo ta ukrep Čehe zagotovo rešil pred pandemijo.

Na Nizozemskem skokovit porast okužb z novim koronavirusom

Na Nizozemskem so zabeležili skokovit porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili več kot 9000 novih okužb, kar je največji dnevni porast okužb od oktobra letos, na spletni strani poroča Reuters.

Na Nizozemskem so doslej potrdili več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19.

Po napovedih naj bi se v nedeljo sestala nizozemska vlada in sprejela odločitev o morebitnih strožjih koronskih ukrepih pred božičem.

V Srbiji prvič po dveh tednih manj kot 6000 novih okužb z novim koronavirusom

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob 16.886 testih potrdili 5679 okužb z novim koronavirusom. Tako so prvič v zadnjih dveh tednih potrdili manj kot 6000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je v Srbiji umrlo 48 bolnikov s covidom-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V srbskih bolnišnicah se zdravi 8744 bolnikov s covidom-19, od tega 318 na ventilatorjih.

V Srbiji so od začetka epidemije novega koronavirusa 6. marca doslej opravili 2.016.984 testov in potrdili potrdili 261.437 okužb z virusom sars-cov-2. Doslej je umrlo 2275 bolnikov s covidom-19.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja