Silhuete policistov za večjo prometno varnost. Bi jih potrebovali tudi na Koroškem?

2
Do najhujših prometnih nesreč torej prihaja ravno zaradi neprilagojene hitrosti voznikov.

V Kobaridu sta 19. avgusta 2019 generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar ter v.d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko predstavili novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost. Šlo je za postavitev silhuet policista in policistke z radarjem na cestah Zgornjega Posočja.

Silhuete so v naravni velikosti, njihov namen pa je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje.

Ideji bodo sledili tudi policisti Policijske uprave Nova Gorica, ki bodo silhuete policista in policistke z radarjem postavljali na območjih cest Predel–Bovec, Žaga–Kobarid, Trenta–Bovec, Staro selo–Kobarid in Robič–Staro selo.

Podobne silhuete so bile v preteklosti s strani policije že uporabljene in imele pozitiven preventivni učinek. Vozniki, ki so opazili silhueto, so zmanjšali hitrost vožnje, zaradi česar se je posledično umiril promet.

Po besedah generalne direktorice policije mag. Tatjane Bobnar, policija podpira napore različnih institucij, ki vsaka po svojih pristojnostih in zmožnosti dodajajo pomemben košček v mozaik prometne kulture.

Delček mozaika je predstavljal tudi sestanek v Kobaridu, organiziran s strani Javne agencije RS za varnost prometa, ki so se ga udeležili tudi predstavniki avstrijske in italijanske policije. Pomembna temi sestanka sta bili tudi izdelava zloženk, in sicer v več jezikih, ki bodo opozarjale voznike na nevarnosti na cestah v Posočju ter nakup silhuete policista in policistke z radarjem.

Bobnarjeva dodaja: »Gre za poskusni ukrep, za enkrat smo postavili pet silhuet na območju Zgornjega Posočja. Policija si prizadeva, da bi se v prihodnje okrepilo tudi število prometnih policistov« Izrazila je tudi upanje, da bomo v Sloveniji nekoč dosegli skupen cilj, to je vizijo 0.

»Veseli me, da smo se srečali z vsemi predstavniki, ki se ukvarjajo v Posočju s prometno varnostjo. Takšna srečanja in povezovanja zagotovo prispevajo k boljši prometni varnosti. Zavedam se, da gre za majhne korake, vendar gre za odločne korake v pravo smer. Kajti prometna varnost zadeva se nas. In dokler se tega ne bomo zavedali in dokler bomo mislili, da je prometna varnost stvar samo agencije za varnost prometa in policistov, je ne bomo izboljšali. Naš cilj ni pripravljati zakone, ki bodo višali kazni, temveč je cilj preventiva, izobraževanje in opozarjanje. Naši cilji so povezovanje, spodbujanje vsakega posameznika h kritičnemu premisleku in odgovornemu ravnanju ter spodbujanje vseh udeležencev v prometu k strpni vozniški kulturi. Kajti s prometno varnostjo bomo lahko zadovoljni šele, ko na naših cestah ne bo nihče več izgubil življenja« pa so bile besede v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesne Marinko.

V letošnjem letu se je število smrtnih žrtev povečalo

Policisti so tako v prvih sedmih mesecih po vsej Sloveniji obravnavali 10.241 (10.333) prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah se je 409 oseb (477) hudo telesno poškodovalo, 3.543 (3.934) pa lahko telesno poškodovalo. Na naših cestah je umrlo 66 (54) udeležencev cestnega prometa. V smrtnih prometnih nesrečah je umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 18 (17), 12 (8) potnikov v osebnih avtomobilih, 11 (7) voznikov motornih koles in 11 (8) pešcev. Najpogostejši vzroki so še vedno vožnja z neprilagojeno hitrostjo, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil prednosti.

Do najhujših prometnih nesreč torej prihaja ravno zaradi neprilagojene hitrosti voznikov. Do 9. avgusta 2019 je v prometnih nesrečah, ki jim je botrovala neprimerna ali neprilagojena hitrost, umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V enakem obdobju lanskega leta je zaradi neprilagojene hitrosti v prometnih nesrečah umrlo 22 ljudi, kar je predstavljalo 42 odstotkov vseh umrlih.

Zaradi povišanega števila prometnih nesreč, ki jim botruje neprilagojena hitrost, izvajajo policisti tudi številne akcije poostrenega nadzora. Takšna enotedenska akcija se je zaključila 18. avgusta. O tem smo pisali TUKAJ.

Preverite koliko kršitev so zaznali policisti v minulem enotedenskem poostrenem nadzoru: https://www.koroskenovice.si/slovenija-in-svet/minuli-teden-policisti-zaznali-1047-krsitev-v-cestnem-prometu/

Policisti svetujejo previdnost na cesti

Vse udeležence cestnega prometa pozivajo: bodite previdni, vozite strpno, v skladu s cestnoprometnimi pravili ter upoštevajte in spoštujte druge udeležence v prometu.

Preverite tudi kateri so nasveti policije za večjo varnost v prometu: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog

VIR: www.policija.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.