Račun za okužbe slovenskih turistov z novim koronavirusom na Hrvaškem bo dobila Slovenija

Ravnatelj hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je v petek pojasnil, kakšen bo postopek v primeru, če se bodo turisti iz drugih držav med počitnicam na Hrvaškem okužili z novim koronavirusom. Ob morebitni okužbi slovenskih turistov bo Hzjz poslal račun za storitve hrvaških zdravnikov Sloveniji.
morje

Vodilni hrvaški epidemiolog Capak je v pogovoru za hrvaško televizijo RTL povedal, da bodo za državljane Evropske unije, obolele za covidom-19 izstavili račun za zdravstvene storitve državi, kjer je bolnik zavarovan. “Če gre za državljana tretje države, ki nima turističnega zavarovanja, je možno, da bo moral sam plačati stroške,” je dodal Capak.

Na vprašanje, kakšen bo protokol, če bo v turističnem apartmaju, v katerem je več oseb, okužen en človek, je Capak odgovoril, da bodo morali ostali družinski člani ostati v samoizolaciji v tem apartmaju ali v namestitvi, ki jo bo določil lokalni štab civilne zaščite.

Med drugim je tudi dejal, da želijo povečati število turističnih ambulant, ki obratujejo med osrednjo turistično sezono.

Turistične ambulante ustanavlja lokalna samouprava ob hrvaški obali in na otokih v dogovoru z lokalnimi turističnimi skupnostmi. V ambulantah turistom ponujajo storitve posvetovanj z zdravniki kot tudi reševanje lažjih zdravstvenih težav. kot so nahodi, sončne opekline, ugrizi žuželk in manjše poškodbe. Za storitve je treba plačati, piše na spletni strani hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje (Hzzo).

Kot so še navedli, lahko turisti iz držav EU, ki imajo evropsko zdravstveno izkaznico, poiščejo nujno zdravstveno pomoč v hrvaških zdravstvenih ustanovah, ki imajo pogodbo s Hzzo, kar vključuje tudi nujni bolniški sprejem in nujne posege zobozdravnikov.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.