Prva obsodilna sodba zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi v primeru nezakonitih klicnih centrov

17. septembra 2019 je postala pravnomočna prva obsodilna sodba zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi v primeru nezakonitih klicnih centrov, ki jo je 11. junija 2019 izdalo Okrožno sodišče v Mariboru.
barbed-wire-1408454_960_720

Organizirana mednarodna kriminalna združba je na ozemlju Republike Slovenije na različnih lokacijah dalj časa izrabljala večje število žrtev tako, da so te žrtve za člane kriminalne združbe v klicnih centrih izvrševale kazniva dejanja goljufije na škodo državljanov Ljudske republike Kitajske, so sporočili z Ministrstva za notranje zadeve.

Obtoženci so žrtve zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, jih izolirali od okolja, jim omejevali in nadzorovali stike s sorodniki, odvzeli osebne dokumente, denar in telefonske aparate ter z različnimi pravili, navodili, zahtevami, grožnjami in kaznimi dosegli, da so po navodilih vodje posameznega klicnega centra izvrševali kazniva dejanja goljufije.

Zoper organizirano mednarodno kriminalno združbo je bila julija 2018 na Okrožno sodišče v Mariboru vložena obtožnica zoper sedem fizičnih oseb (tri državljane Republike Slovenije in štiri državljane Ljudske republike Kitajske) zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi po 113. členu Kazenskega zakonika.

Trgovino z ljudmi opredeljujejo različne definicije. Najpogostejša in najbolj prepoznavna opredelitev trgovine z ljudmi je trgovina z ženskami in otroki kot posebej občutljivo kategorijo oseb, z namenom spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja. Cilj trgovine z ljudmi je tudi prisilno služabništvo, prisilno izkoriščanje delovne sile, prisilno beračenje, trgovina s človeškimi organi in podobno.

Med glavno obravnavo, ki poteka od aprila 2019 dalje, je eden izmed kitajskih državljanov krivdo priznal. Sodni senat je priznanje krivde sprejel in obdolženega spoznal za krivega kaznivega dejanja trgovine z ljudmi po 113. členu Kazenskega zakonika. Izrekel mu je kazen treh let in osmih mesecev zapora, denarno kazen in ukrep izgona tujca iz države. Pritožbo zoper izrečeno sankcijo je Višje sodišče v Mariboru septembra 2019 zavrnilo in potrdilo kazen, ki jo je izreklo sodišče na prvi stopnji. Sodba je tako 17. septembra 2019 postala pravnomočna.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za notranje zadeve

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.