Pristojne slovenske oblasti presojajo o ukrepih v zvezi z novim sevom koronavirusom. Za začasno prepoved letov z Združenim kraljestvom sta se odločili tudi Avstrija in Nemčija

Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine, so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.
letalo

Kot so dodali, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. “Pripravili pa smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU,” je navedel.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je evropske države danes pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) pa jim je svetoval, naj analizirajo vzorce virusa, da bi odkrili, če se je novi sev razširil še kam.

Države po pojavu novega seva koronavirusa uvajajo oz. razmišljajo o prepovedi letov

Potem, ko so v Veliki Britaniji potrdili obstoj novega seva novega koronavirusa, ki je do 70 odstotkov bolj nalezljiv in se širi precej hitreje od doslej znanih, se je več evropskih držav odločilo za začasno prepoved letov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom, med njimi Nizozemska, Belgija in Nemčija.

Kot prva se je za prepoved vseh letov odločila Nizozemska. Kot je sporočila tamkajšnja vlada, prepoved velja od danes do najmanj 1. januarja . Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje.

Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljiv sev že odkrili v naključnih vzorcih na Nizozemskem v začetku decembra. Primer morajo sedaj podrobneje preučiti.

Sledila je Belgija. Kot je sporočil premier Alexander De Croo, bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave.

S polnočjo lete iz Združenega kraljestva do najmanj 31. decembra prepoveduje tudi Nemčija. Izjema bo po navedbah nemškega ministrstva za promet veljala za tovorne lete, polete za zdravstveno osebje ali letala, na katerih bo le posadka in se bodo vračala v Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija sicer razmišlja tudi o prepovedi letov iz Južne Afrike.

Lete iz Velike Britanije je medtem prepovedala tudi že Avstrija, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Od kdaj prepoved velja, še niso določili.

Irska bo poleg letalskega prometa iz Velike Britanije od polnoči po krajevnem času za najmanj 48 ur prepovedala tudi trajektni promet.

Tudi Francija bo od polnoči za 48 ur prepovedala lete iz Velike Britanije.

Tudi Wales in Škotska se pridružujeta zaostritvi omejitve potovanj. Škotska premierka Nicola Sturgeon je prepovedala potovanje med Škotsko in drugimi deli Velike Britanije, policija pa je okrepila nadzor meje. Nadzornih točk ne nameravajo uvesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukinitvi povezav z Veliko Britanijo se bo sicer pridružila tudi Italija, je danes potrdil zunanji minister Luigi Di Maio. Kdaj točno bi ukrep stopil v veljavo, ni povedal, le da trenutno še pripravljajo ukaz.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes po telefonu slišala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, predsednico Evropske komisije in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Vsebina pogovora ni znana, iz Elizejske palače so le sporočili, da je bil v središču pogovora skupen evropski odziv na novi sev koronavirusa.

Kasneje je nemško predsedstvo Sveta EU za ponedeljek sklicalo izredni sestanek veleposlanikov držav članic v okviru mehanizma za mehanizma za krizno odzivanje, na katerem bodo razpravljali o usklajevanju ukrepov v EU v zvezi z novim sevom.

K usklajenemu odzivu glede odpovedi poletov iz Velike Britanije je nekaj ur prej pozvala Španija. Cilj je zaščititi pravice evropskih državljanov in se izogniti enostranskim ukrepom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Norveška je medtem pozvala potnike iz Velike Britanije, naj upoštevajo pravila karantene.

Zračne povezave z Veliko Britanijo je prekinila tudi Hrvaška, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. “Hrvaška bo preventivno za 48 ur začasno ustavila potniški zračni promet iz Združenega kraljestva, dokler ne bodo znane določene informacije o morebitnem novem sevu virusa,” je na Twitterju napovedal premier Andrej Plenković. “Prednostna naloga je varovanje zdravja državljanov,” je dodal.

Strah pred novim sevom se širi tudi zunaj Evrope. O prekinitvi povezav z Veliko Britanijo namreč razmišlja Izrael. Premier Benjamin Netanjahu se je zavzel za prepoved prihoda potnikov iz Velike Britanije, Danske in Južne Afrike.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.