Search
Close this search box.

Prihajajo obilne padavine z močnimi in dolgotrajnimi nalivi

Ponoči se bodo padavine okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije. Torek bo oblačen in deževen. Vmes bodo tudi nalivi, zaradi katerih lahko močneje narastejo nekateri vodotoki. V bližini morja se bodo pojavljale tudi nevihte. Tudi v nadaljevanju tedna bo mokro, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

Nad Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Nad Alpami se nahaja nova vremenska fronta, ki bo jutri popoldne dosegla naše kraje. Nad severno Italijo se poglablja ciklonsko območje, ki bo našim krajem prineslo obilne padavine. Slovenija je pod vplivom jugozahodnega toka vremena.

V noči na torek in v torek do večera pričakujemo obilnejše padavine z dolgotrajnimi nalivi. Krajevno bo v zahodni in deloma južni ter osrednji Sloveniji predvidoma padlo od 50 do okoli 100 l/m2, drugod pa od 20 do okoli 50 l/m2 dežja. Dež bo ponehal v torek zvečer.

V ponedeljek zvečer se bodo v zahodni Sloveniji hitro začele pojavljati padavine, ki se bodo do torkovega jutra hitro krepile in zajele večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, ob morju do 15 °C. V torek bo ves dan oblačno z občasnim dežjem. Največ padavin gre pričakovati v popoldanskem času, ko nas bo od zahoda dosegla vremenska fronta. Vmes bodo ponekod možni dolgotrajnejši nalivi. Ti bodo najbolj pogosti v zahodni in južni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo med 13 in 17, ob morju do 20 °C.

Jugozahodni tok vremena nad severni Jadran prinaša tudi nekaj zaloge potencialne konvektivne energije (CAPE). Posledično bodo nad območjem severnega Jadrana nastajale tudi nevihte z nalivi. Največja verjetnost za nastanek neviht pri nas bo v zahodni, lahko pa tudi v južni Sloveniji. Čez dan, predvsem pa popoldan, lahko zagrmi tudi kje v notranjosti Slovenije. Ob nevihtah bodo prisotni močnejši, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi, zaradi katerih lahko lokalno narastejo hudourniški vodotoki. 

Vir: Neurje.si, ARSO