Prestižna mednarodna nagrada reševalnih inštruktorjev v slovenske roke

Fotografija je simbolčna
  • KatjaBrezočnik

Predstavniki Reševalne postaje (ITLS inštruktorjev) so se v Las Vegasu udeležili konference ITLS – International trauma life support, kjer so sodelovali tudi v tekmovanju ekip in dosegli odlične rezultate.

Reševalna postaja UKC Ljubljana ima že od leta 2010 registriran samostojni oddelek ITLS organizacije za Slovenijo. Gre za mednarodno organizacijo na svetovni ravni, ki se ukvarja z izobraževanjem medicinskega in ostalega osebja (vojska, policija) s ciljem preprečevanja smrti in invalidnosti zaradi poškodb. Tako sproti posodablja smernice za obravnavo poškodovancev v predbolnišničnem okolju.

Nosilec licence ITLS v Sloveniji je Izobraževalni center Reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Slovenski inštruktorji ITLS prihajajo iz različnih enot predbolnišnične nujne medicinske pomoči iz cele Slovenije. Prve tečaje so izvajali izključno v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, ki sodi pod Upravo RS za zaščito in reševanje in je idealen kraj za izvedbo tovrstnih izobraževanj. Danes tečaje izvajajo tudi v podobnem, nekoliko manjšem, centru v Sežani.

Kot vsako leto se inštruktorji ITLS UKC Ljubljana udeležijo ne samo konference, temveč tudi tekmovanja ekip z različnih kontinentov v simulacijah scenarijev katerim so podlaga realni dogodki. Tako so bile letos v Las Vegasu pripravljena tri delovišča, hud pretep v lokalu, nasilje in droge v centru za brezdomce ter prometna nesreča z več poškodovanimi pešci. Ekipa v sestavi Janez Kramar, Danijel Andoljšek in Boštjan Plahutnik so se odrezali zelo dobro, saj so pri dveh scenarijih dosegli drugi najboljši rezultat med vsemi ekipami.

»Zmagala je sicer ekipa iz Anglije, vendar smo lahko upravičeno ponosni, saj smo se tudi letos prepričali, da imamo na Reševalni postaji UKCL Ljubljana visoko strokovno usposobljene zaposlene,« so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani UKC Ljubljana, kjer dodajajo: »Še posebej pa smo ponosni na kolega, vodjo Izobraževalnega centra Reševalne postaje Antona Posavca, ki je prejel prestižno nagrado koordinator leta 2019 organizacije ITLS. Gre za priznanje svetovnega formata in je priznanje za vso delo, ki ga je opravil. Tako je med drugim letos poleg velikega števila tečajev, v Sloveniji organiziral večdnevno strokovno srečanje evropskega dela ITLS organizacije.«

Iskrene čestitke vsem.

Besedilo: UKC Ljubljana, http://itls.si/

Dogodki

Prosta delovna mesta