Predsednik Pahor in ministrica Kustečeva sprejela diamantne maturante

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Predsednik republike Borut Pahor ter ministrica za izobrazevanje, znanost in sport Simona Kustec sta sprejela diamantne maturante in maturantke.
Nagovor ministrice Simone Kustec.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta včeraj, 3. oktobra, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju sprejela 133 diamantnih maturantk in maturantov letošnje splošne, poklicne in mednarodne mature.

Na splošni maturi je bilo 15 tistih, ki so dosegli vse možne točke, na poklicni 116 ter na mednarodni maturi 22. Ministrica je v nagovoru poudarila, da gre za diamantne maturante izjemne generacije in jim zaželela, naj jih prihodnost uspešno vodi k širjenju obzorij, ustvarjanju priložnosti, premagovanju življenjskih izzivov in družbeni odgovornosti.

“Ne vemo, kakšna bo prihodnost, a ko gledam vas, jo vidim pred seboj. Nihče od nas ne ve, kakšna bo, vemo pa, da jo boste oblikovali vi – s svojim talentom, znanjem, vrednostno usmeritvijo ter močnimi in značajskimi osebnostmi,” je poudaril predsednik Borut Pahor. Označil jih je za izjemno generacijo in poudaril, da so s svojim dosežkom dokazali, da so lahko najboljši ne glede na velikanske spremembe v življenjskem slogu, ki sta ga zaznamovala covid-19 in učenje na daljavo.

“To kaže na to, da se znate prilagajati in spreminjati svet po svoji podobi. To vam mora biti v uteho in velik ponos, nam vsem pa v velik navdih,” je dejal Pahor. Ocenil je, da družba vanje polaga veliko upov, in da je prepričan, da zmorejo in da bodo pomagali ustvarjati svet, ki bo miren, varen in v katerem bodo vsi ljudje lahko živeli skladno s svojim srcem in sanjami.

Ministrica Simona Kustec je poudarila, da je znanje neodtujljivo, je moč in bogastvo. “Znanje ste vi,” jim je dejala in tako čestitala 133 letošnjim diamantnim maturantkam in maturantom. Zaželela jim je, da bi ponosni nase in opremljeni z znanjem raziskovali svet neznanega, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika republike.

V imenu letošnjih maturantk in maturantov se je predsedniku republike in ministrici zahvalila Anja Kustec, ki je maturirala na Gimnaziji Škofja Loka. Dejala je, da jim je priprava na zrelostni izpit doma dala možnost za spoznavanje samih sebe, svojih sposobnosti prilagajanja, organizacije časa in samodiscipline. “S ponosom lahko rečem, da so naši dosežki povsem primerljivi z dosežki maturantov preteklih let. Matura namreč zahteva delo in prizadevnost vseh štirih let in ne zgolj zadnjih nekaj mesecev,” je dejala ter se zahvalila tudi profesorjem in strokovnim sodelavcem.

Viri: gov.si, STA

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.