Pozor, policija opozarja: Ne nasedajte vsiljivim prodajalcem in drugim sleparjem

A horizontal image of a male door salesman putting an older lady under pressure to buy.
FOTO: www.policija.si

Policisti opozarjajo, da so v zadnjem času nemalokrat bili obveščeni o tujcih, ki na parkiriščih večjih trgovskih centrov in trgovin “po ugodni ceni” prodajajo različne predmete, kot so noži, različni aparati, posoda, medicinski pripomočki ipd.

Takšni prodajalci delujejo nadvse prijazno in prepričljivo, ljudje pa posledično takšno ponudbo sprejmejo, ker se jim zdi vabljiva.

Velikokrat šele kasneje, ko posumijo, da so bili morda ogoljufani, preverijo okoliščine posla. Običajno torej šele naknadno ugotovijo, da so kupili “mačka v žaklju” oziroma da njihov nakup v resnici ni takšen, kot jim je bil predstavljen. Za tako kupljene predmete se namreč pogosto izkaže, da so pokvarjeni in manjvredni, celo ukradeni.

FOTO: Pixabay

Bodite raje zadržani

Nevednost in zaupljivost je šibka točka občanov, ki jo storilci dobro izkoriščajo, zato policisti takšne nakupe odsvetujejo. Prav tako odsvetujejo sklepanje pogodb za razne storitve in ponudbe (na primer za cenejšo dobavo električne energije, sklepanje ugodnejših zavarovalniških pogodb, razna varčevanja ipd.).

Da bi zmanjšali možnost goljufije in se izognili tveganju, da postanete lastnik ničvrednih ali ukradenih predmetov, vam policisti še svetujejo:

  • da na ulici ali drugem javnem kraju nikdar ne sklepate kupčij z neznanimi osebami, saj tvegate, da boste drago plačali predmet, ki v resnici ni to, za kar je bil predstavljen (npr. posoda Zeptr, namesto Zepter);
  • da ne kupujete nobenih predmetov “po ugodni ceni”, na primer mobilnih telefonov, fotoaparatov, sončnih očal, vžigalnikov …, saj obstaja velika verjetnost, da so ukradeni, pokvarjeni, manjvredni;
  • da od sumljivih oseb, ki se izdajajo za prodajalce, izvajalce, serviserje in podobno, zahtevate na vpogled identifikacijsko izkaznico, delovni nalog podjetja ali drug dokument, s katerim bodo lahko dokazale resničnost svojih navedb in storitev;
  • če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti (če pa tudi to ne zaleže in ta oseba vztraja in je vsiljiva, lahko občani obvestite tudi policijo, saj gre za vznemirjanje, ki lahko vključuje tudi elemente kršitve javnega reda in miru;
  • če se vendarle odločite za nakup, pa vam svetujemo, da se predhodno posvetujete s svojci in prijatelji ter “akcijo”, “posebno ponudbo” ipd. preverite pri podjetjih, zavodih in institucijah, ki naj bi jih ta oseba zastopala.

Ne spustite goljufov v svoje domove

Podobno velja pri tudi pri drznih tatvinah iz stanovanj in stanovanjskih hiš. O tem smo pisali že TUKAJ. Tudi za ta dejanja velja, da jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

FOTO: www.policija.si

Goljufi pod pretvezo, da so serviserji, električarji ipd., občane najprej preslepijo, da jih spustijo v svoje domove, nato pa jih okradejo.

Občanom ponujajo na prodaj tudi različne izdelke, kot so mazila, zdravila, zdravstveni pripomočki, posoda, in jih na ta način zamotijo ali zvabijo z vhoda v hišo, njihovo nepozornost ali odsotnost pa nato izkoristijo sostorilci, ki med pogovorom stanovalca s “serviserjem” ali “prodajalcem” vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in si prisvojijo denar ali vrednejše predmete (nakit, ure …). 

V teh primerih gre največkrat za goljufije, ki pa lahko preidejo tudi v tatvine (t. i. drzne tatvine), pri čemer si storilci ponavadi izbirajo starejše in onemogle osebe.

Policisti svetujejo, da imejte nenapovedane “obiskovalce” ves čas “na očeh” in jih brez potrebe ne vabite v prostore. Obenem opozarjajo na samozaščitne ukrepe: da zapirate in zaklepate vrata, tudi če “stopite samo za vogal”, da imate vrednejše predmete pospravljene in da ste previdni, predvsem kadar se nepoznane osebe izdajajo za delavce ali serviserje.

VIR: www.policija.si

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.