Pozitiven zaključek leta za Oktet Suha, ki naslednje leto praznuje 40. obletnico delovanja

Covid-19 pandemija je v tem letu močno hromila in deloma onemogočila kulturno življenje tako v Avstriji kot v Sloveniji. Za slovensko narodno skupnost na Koroškem, ki se ja bistveno definira preko bogato kulturno ustvarjanje, je to bil še poseben izziv.
OktetSuha_Libelice_grad_1-20 B

Tudi Oktet Suha je moral sprejeti boleče omejitve v svojem delovanju in ustvarjanju. Več kot ducat koncertnih odpovedi – od tega število načrtovanih samostojnih koncertov na Koroškem, Štajerskem, Dunaju in v Sloveniji. Najbolj boleča je bila gotovo odpoved Festivala Suha-Dravograd. Celo o rednih vajah ni bilo ne duha ne sluha, so v sporočilu za javnost navedli člani okteta.

Kljub temu suški pevci z novim umetniškim vodjem, Iztoku Kocenu, niso klonili in so postali bolj aktivni v elektronskih medijih. Že začetek leta so v Potočah in Libeličah, v domači občini Suha, posneli dve pesmi za dokumentarec RTV Maribor o libeliškem plebiscitu. Majnika je Oktet Suha s svojo pesmijo proti koroni, „Kaj narediš«, bil gost v priljubljeni oddaji „Slovenski pozdrav doma“ na RTV Slovenija, katerega si je ogledalo več deset tisoč gledalcev.

Julija meseca je na avstrijski televiziji ORF sledil zelo odmeven polurni dokumentarec o Festivalu Suha-Dravograd, ki je bil na ogled tudi v oddaji „Dober dan Koroška – Štajerska“. V oktobru pa je Oktet Suha bil izbran za glasbeni prispevek v oddaji Österreich-Bild na temo stoletnice koroškega pelebiscita.

Seveda so pevci izkoristili vsako priložnost za manjše in večje nastope v živo, tako npr. v muzeju Liaunig in na Libeliški gori, predvsem pa v oktobru pri velikem »Petju okoli zmaja« v Celovcu ter pri plebiscitnem spominjanju v Unionski dvorani v Mariboru. Tudi v tonskem studiu je Oktet Suha bil aktiven. Tako so posneli pesem za jubilejno zgoščenko ob 60. obletnici glasbenega ustvarjanja Bertlna Lipuša. Nenazadnje pa še video-klip za pesem proti koroni »Kaj narediš«, ki je po par dneh na spletu imel več tisoč klikov.

Za novo leto se pevci že veselijo novih izzivov: vrsta nastopov, ki so bili letos odpovedani, so prestavili na 2021. Festival Suha bo spet z odličnim programom vabil na suški grad in v Dravograd in končno na največji projekt leta, to je 40. obletnica delovanja Okteta Suha, ki se bo obhajala z velikim jubilejnim koncertom jeseni.

Vir: Oktet Suha

Preberi še:  Poklukar: V strategiji cepljenja proti covidu-19 61 cepilnih centrov, na mizi pogodba za dodatnih 349.000 cepiv Pfizerja
1 Comment
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jokej
Jokej
11. decembra, 2020 16:50

Hvala za lepi prispevek.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun