Policija: V primeru povečanega navala migrantov bomo prilagodili svoje delo

Če bi prišlo do sprememb v migracijah, bo policija temu prilagodila svoje delo, so ob napovedi Turčije, da bodo migrantom na svojem ozemlju pustili potovati proti Evropi, za STA zagotovili na policiji. Na notranjem ministrstvu so medtem zagotovili, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi. Kot je poudaril v Istanbulu, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija sproti spremlja dogajanje na meji in si z drugimi državami izmenjuje informacije. Tako se lahko prilagajamo spreminjajočim razmeram, so zagotovili.

STA se je za odziv obrnila tudi na ministrstvi za notranje in zunanje zadeve ter na kabinet predsednika vlade.

Z notranjega ministrstva so popoldne za STA sporočili, da razmere na področju nezakonitih migracij v Turčiji in celotni regiji spremljajo in da so v rednih stikih ter si izmenjujejo informacije s sosednjimi državami, državami v regiji in tudi na ravni EU. Poudarili so tudi, da policija razmere na področju nezakonitih migracij obvladuje.

“Na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje smo pripravljeni, za to imamo pripravljene različne aktivnosti in ukrepe, ki jih bomo prilagajali razmeram na terenu,” so še zagotovili na ministrstvu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer danes odločitev, da bo Turčija migrantom na svojem ozemlju pustila potovati proti Evropi, utemeljil s tem, da država ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije. “Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,” je dodal.

Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU.

Grška vlada se je zaradi tega danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje. Prišlo je tudi do spopadov.

Poostrene ukrepe na mejah sta napovedali tudi Bolgarija in Madžarska.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije