Policija opozarja: Pešci, bodite (pre)vidni! (FOTO)

V okviru dvotedenske nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, ki se je pričela 1. oktobra in bo potekala vse do 13. v mesecu, so predstavniki različnih institucij opozorili na problematiko pešcev v prometu, še posebej otrok in starejših oseb.
23
Dvotedenska nacionalna preventivna akcije za večjo varnost pešcev bo potekala do 13. oktobra.

Mesec oktober že predstavlja čas, ko postajajo svetlejši deli dneva krajši, zaradi česar so pešci v prometu manj vidni in posledično pogosteje prihaja do prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Največ le-teh beležijo prav jeseni in pozimi, ko je vidljivost slabša, ceste pa pogosto zelo spolzke.

V namen osveščanja in reševanja problematike povečane ogroženosti pešcev, predvsem otrok in starejših, ki spadajo med najranljivejše kategorije prometnih udeležencev, bo policija v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa vse do 13. oktobra izvajala nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev. Poleg preventivnih aktivnosti bodo policisti izvajali tudi poostrene nadzore, kjer bodo pozorni na nepravilnosti pešcev, še posebej pa na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo druge udeležence v cestnem prometu.

Z leve proti desni: Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije AMZS, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, Vesna Marinko, mag. upr. ved, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, in doc. dr. Peter Lipar, predstojnik Prometno tehniškega inštituta na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani

“Šele potem, kasneje, se znajdemo v drugih vlogah. Vendar nas hoja dejansko spremlja celo življenje. Najprej jo osvajamo v spremstvu staršev in drugih odraslih, od katerih tudi povzemamo navade in obnašanje, nato pa samostojno na poti na različne dejavnosti. Prepogosto pa se ne zavedamo, da smo med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu in da lahko k svoji varnosti največ pripomoremo prav sami. Ne pozabimo, da v prometu pešci nimamo absolutne prednosti, ter poskrbimo, da smo vidni in – zaradi upoštevanja predpisov – tudi predvidljivi!” je na skupni novinarski konferenci ob začetku dvotedenske nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev dejal vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Vesna Marinko, predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa, je poudarila, da morajo pešci z uporabo odsevnikov skrbeti za svojo vidnost. V ta namen bo agencija tekom današnjega dne razdelila 16.000 odsevnih teles po vsej Sloveniji. “Voznikom smo danes vnovič namenili poziv, naj pešcem odstopijo prednost na prehodih in prilagodijo hitrost vožnje. Tudi na splošno naj bodo pozorni na pešce, še posebej v naseljih. Pešce pa opozarjamo, naj se prepričajo, da razmere omogočajo varno prečkanje vozišča. Prav tako je pomembno opozoriti na odvračanje pozornosti od dogajanja v prometu zaradi vse pogostejše uporabe mobilnih telefonov. Ti namreč odvračajo pozornost od dogajanja v prometu, po raziskavah se reakcije pešca zmanjšajo celo do 60 odstotkov,” je še dodala Marinkova.

Preberi še:  V nedeljo zopet manj pozitivnih
Danes v 55 slovenskih občinah poteka skupna koordinirana terenska akcija, v kateri bo agencija razdelila 16.000 odsevnih teles. Na fotografiji dogajanje na interaktivnih igralih v Minicityju, kjer se je 150 otrok iz različnih slovenskih krajev danes učilo o prometni varnosti.

Svoje mnenje je med drugim podal še odgovorni urednik Motorevije AMZS Blaž Poženel, ki je navzoče seznanil da se AMZS že vrsto let ukvarja z vprašanjem, kako lahko tehnologija pomaga k večji varnosti pešcev: “Skozi teste ugotavljamo, kako učinkoviti in koristni so sodobni asistenčni sistemi v avtih. Varnostna tehnologija v avtih je v zadnjih letih naredila sicer velik korak naprej, a še vedno moramo za varnost pešcev najprej poskrbeti pešci sami in vozniki. Tehnologija ne more pretentati fizike in še dolgo ne bo nadomestila voznika, lahko pa pomaga preprečiti ali omiliti posledice trkov v pešce zaradi nepozornosti voznika.”

Policija voznikom zato na pleča še dodatno polaga, naj bodo na pešce v tem obdobju še posebej pozorni, pešcem pa svetuje, naj kar se da dobro poskrbijo za lastna varnost, tako da so na cestah previdni in predvsem vidni.

prijavi se

prijavi se v svoj račun