Poleg vročine so danes možni tudi močnejši in dolgotrajnejši nalivi z drobno točo

Toča na Prevaljah. FOTO: Bralec Alen
FOTO: Bralec Alen

Danes dopoldne in del popoldneva bo pri nas delno do pretežno jasno in vroče, najvišje dnevne temperature se bodo na Goriškem povzpele do 36 °C, drugod po nižinah bo nekaj stopinj manj. Proti večeru bodo možne posamezne vročinske nevihte.

Na ARSO pa tudi opozarjajo, da bo predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije še vse do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Danes tekom dneva bo nad hribovitimi predeli začela nastajati kopasta oblačnost, iz katere se bodo popoldne in zvečer predvsem v zahodni polovici države razvile posamezne plohe in nevihte. Največ možnosti za nastanek neviht bo na območju alpsko-dinarske pregrade (Gorenjska, Notranjska, Kočevska, notranjost Primorske), kakšna nevihta pa ni izključena niti drugje nad hribovitimi območji.

Zaradi šibkih vetrov v celotnem višinskem profilu bo gibanje neviht počasno, nastajale bodo večinoma stacionarne nevihte. Ob razvoju neviht je možen kakšen močnejši in dolgotrajnejši naliv ter manjša toča. Kakšna nevihta je možna tudi zvečer ali v noči na petek, opozarjajo na spletnem portalu Neurje.si.

Zahodno in del srednje Evrope je zajel vročinski val, ki bo trajal še do petka. Najbolj vroče je v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem ter v zahodni Nemčiji, kjer temperature dosegajo 40 °C, ponekod v Franciji tudi 42 °C. V državah Beneluksa in v Nemčiji padajo tudi absolutni temperaturni rekordi, saj se je včeraj temperatura v Nemčiji povzpela do 40,5 °C, v Belgiji do 40,3 °C, na Nizozemskem pa do 39,3 °C. Danes so v tem delu Evrope možni novi temperaturni rekordi.

Izrazit vročinski val nad zahodom stare celine je posledica višinskega grebena z dotokom vročega afriškega zraka iznad severozahodne Sahare. Zaradi ciklonov nad severnim Atlantikom, se zelo topel zrak v višinah po njihovi vzhodni strani lahko povzpne precej proti severu, vse do Skandinavije.

Jutri bo sončno. Popoldne in zvečer bo nastalo nekaj vročinskih neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 30 do 35 °C. V soboto bo dopoldne še sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Soparno bo. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Vročina bo popustila.

Vir: neurje.si, ARSO

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.