Po pandemiji še več neozdravljivih rakov

Strokovnjaki opozarjajo na resne posledice zapostavljanja obravnave rakavih bolezni, predvsem pljučnega raka. V zadnjem letu je pandemija covida-19 dodatno prizadela učinkovitost zgodnjega odkrivanja pljučnega raka, zaradi česar lahko pričakujemo povečanje deleža bolnikov z napredovalo boleznijo, izpostavljajo v Centru Na-vdih.

Rak pljuč je bil že pred pandemijo covida-19 največji morilec med raki. Odgovoren je za več smrti kot raki dojke, debelega črevesa, prostate in trebušne slinavke skupaj, vsako leto pa v svetu odkrijejo več kot milijon novih primerov. Kljub napredku pri zdravljenju je prognoza raka pljuč še vedno slaba, bolezen pa hitro napreduje do stadijev, ko ozdravitev ni več mogoča.

Pandemija je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije prizadela zgodnje ugotavljanje raka v več kot polovici držav sveta (55 odstotkov). Delež specialističnih obravnav se je izrazito zmanjšal, Britanci poročajo o 75-odstotnem zmanjšanju števila ljudi, ki so jih usmerili v pulmološke ambulante zaradi suma pljučnega raka.

Kako na razvoj pljučnih tumorjev vpliva zamik pri zgodnjem ugotavljanju bolezni, kaže tudi podatek ameriške pregledne raziskave, v kateri so ocenili, da vsak teden zamika pri začetku zdravljenja poveča tveganje za smrt za 3,2 odstotka.

Pri soočanju s pljučnim rakom je po navedbah Centra Na-vdih, ki se sklicuje na podatke združenja Lung Ambition, ključnega pomena zgodnje ugotavljanje. “Zaradi odsotnosti aktivnega iskanja raka s pomočjo presejalnih programov, odkrijemo več kot 80 odstotkov vseh primerov pljučnega raka prepozno. V napredovalih stadijih so možnosti za ozdravitev zelo slabe,” poudarjajo.

Brez presejanja je v Evropi petletno preživetje bolnikov s pljučnim rakom manjše od 15 odstotkov. Tudi verjetnost enoletnega preživetja je zelo odvisna od stadija ob začetku zdravljenja; v prvem stadiju znaša okoli 80 odstotkov, v četrtem pa le okoli 15 odstotkov.

Presejalna metoda LDCT je prvi presejalni test za raka, ki zmanjša celokupno umrljivost v določeni populaciji. Nacionalni program LDCT presejanja pljučnega raka poteka le v ZDA, medtem ko “povsod drugod čakamo, da postane rak simptomatski, s čimer se potencial zdravljenja bistveno poslabša,” so še dodali v centru.

Združenje Lung Ambition, ki je v sodelovanju s Svetovnim gospodarskim forumom predstavilo ugotovitve o negativnih posledicah pandemije na breme pljučnega raka, poziva vlade in odločevalce k izboljšanju trenutnega stanja predvsem na področju presejanja in diagnostike.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije