Pivčeva: Ne nameravam ugrabiti stranke

Ministrica in kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je danes ob robu vladne seje komentirala predkongresno pismo članom svojega protikandidata in aktualnega prvaka DeSUS Karla Erjavca. Zatrdila je, da ne namerava ugrabiti stranke, soglasje h kandidaturi pa da je podala z dobrimi nameni, da stranko ne le ohranijo, ampak ji omogočijo rast.

Erjavec je v pismu članom pred sobotnim kongresom med drugim poudaril, da ne želi, da bi DeSUS vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti pripadnosti DeSUS. Pa tudi, da ga je strah, da bo moral opazovati, kako so jim ugrabili stranko. Obenem jih je pozval, naj ne dovolijo, da bi DeSUS padel v primež drugih strank.

Pivčeva je sicer pismo prejela kot članica sveta DeSUS in se sprva vprašala, ali se nanaša nanjo. Potem pa je zatrdila, da njej ne gre za kariero, saj to že ima in se zanjo tudi ne boji ne glede na rezultat kongresnih volitev.

Na vprašanje, ali bi v primeru zmage na volitvah šla kdaj tudi v potencialno drugo vlado, je odgovorila, da o tem ne želi govoriti, tudi razmišljala ni o tem. Prav tako je navedla, da ni imela “z nikomer ne z leve ne z desne strani” nobenih pogovorov. “Smo partner sedanje koalicije, mislim, da v koaliciji in tudi s predsednikom vlade sodelujemo dobro. Prav gotovo bodo vsi naši napori tudi v primeru moje izvolitve usmerjeni v to, da ostanemo konstruktiven in močan partner te koalicije,” je zagotovila. Če se v prihodnosti zgodi kaj drugega, pa ne želi špekulirati, kaj in s kom se bodo pogovarjali.

Ravnanja predsednika vlade Marjana Šarca, ki je Erjavca okaral zaradi ravnanja ob odhodu slovenskih vojakov iz Erbila, ne razume kot podpore njej. Pač pa meni, da je bil premier v predkongresnem času korekten, da v duhu predvolilnega strankarskega dogajanja s premierjem nikoli nista imela pogovora, ki bi bil namenjen temu, in da ji “na ta način tudi ni izkazal kakšne posebne podpore”.

Spregovorila je tudi o sobotnem kongresu in pobudah, naj volitve predsednika spremljajo opazovalci oziroma notar. Kot je dejala, je slišala, da “tak amandma prihaja s terena”, da pa bi moralo biti v interesu vseh kandidatov, da ni dvoma v poštenost volitev.

Pivčeva se je danes na Facebooku tudi sama obrnila tako na člane DeSUS kot druge državljane. Izpostavila je svojo vztrajnost in odločenost, da gre do konca, in zapisala, da je pripravljena “zavihati rokave in delati po dva koraka naenkrat”. “Zavezujem se, da bom stranko DeSUS vodila predano, zavzeto, v dialogu s članstvom in širšo javnostjo, s čutom za ljudi, predvsem pa usmerjeno v izboljšanje življenja vseh nas,” je med drugim navedla na družbenem omrežju.

Pivčeva sicer velja za resno izzivalko dolgoletnega predsednika stranke Erjavca, se pa ves čas kampanje otepa očitkov v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Obtožbe, da naj bi prejela plačilo za delo, ki ga naj ne bi opravila, je sicer večkrat zavrnila, je pa komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je kršila predpise o integriteti, ko komisiji ni prijavila raziskovalnega dela v ZRC Bistra Ptuj in na projektu SRIPT.

Kot navaja 24ur.com, je komisija ugotovila, da je Pivčeva še kot sekretarka na uradu vlade za zamejce leta 2016 prekršila 26. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s tem, ko svoje zaposlitve na ZRS Bistra Ptuj ni prijavila KPK in ni predložila dovoljenja delodajalca ter sklenjene pogodbe za opravljanje dejavnosti. Pogodbo za delo za določen čas je sicer leta 2016 sklenila za štiri leta, zato bi morala komisijo o njej obvestiti tudi, ko je postala ministrica, pa tega ni storila.

Poleg Erjavca in Pivčeve za mesto predsednika stranke kandidira tudi jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije