Paracetamol v večjih količinah povzroča resne težave

healing-4054923_960_720

Paracetamol je pogosto uporabljena zdravilna učinkovina za lajšanje bolečine in zniževanje povišane telesne temperature; najdemo ga tudi v skoraj vsaki domači lekarni. Ob upoštevanju pravilnega odmerjanja je varno zdravilo. Pri prevelikih odmerkih paracetamola pa se poveča količina toksičnega presnovka N-acetil-p-benzokinonimina. Prav zaradi tega je zastrupitev s paracetamolom lahko usodna, saj ta presnovek lahko povzroči jetrno okvaro ali celo popolno odpoved jeter.

Znaki zastrupitve s paracetamolom se ne pokažejo takoj. Prvi dan po zaužitju se lahko pojavijo nespecifični znaki, slabost, bruhanje, bledica, znojenje; bolnik je lahko tudi povsem brez kliničnih znakov. Drugi dan po zaužitju bolnik večinoma nima subjektivnih težav, laboratorijsko že zaznamo prve znake jetrne okvare. Če pravočasno ne ukrepamo, se jetrni odpovedi pridruži tudi odpoved ostalih organov in smrt.

V dveh letih 44 zastrupitev s paracetamolom

Kot je za spletno stran ljubljanskega UKC zapisala dr. Lucija Šarc, okrevanje po taki zastrupitvi je odvisno predvsem od tega, kako huda je bila zastrupitev, in od časa, ki je pretekel do začetka ustreznega zdravljenja. Pri nas zastrupitve s paracetamolom na srečo niso prav pogoste. V UKCL Ljubljana so v letih 2017 in 2018 zdravili skupno 44 bolnikov, zastrupljenih s paracetamolom, kar predstavlja 3,3%. V okviru 24-urne informacijsko konzultativne službe pa predstavljajo posveti zaradi paracetamola 4,5% vseh posvetov.

Najpomembnejše je spoštovanje predpisanih oziroma priporočenih odmerkov paracetamola. Pri majhnih otrocih pa tudi preprečevanje – hranjenje zdravil na otrokom zares nedostopnem mestu. Tudi pri starejših ljudeh z demenco je potreben nadzor nad jemanjem zdravil in ustrezni preventivni ukrepi.

Besedilo: UKC Ljubljana – Dr. Lucija Šarc, dr.med.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.